Home Economic E oficial! Guvernul a adoptat amnistia fiscală

Sursa Foto: mondonews.ro

Amnistia fiscală pentru persoanele fizice și juridice a fost aprobată prin ordonanță de urgență în ședința de Guvern de miercuri.

Astfel, cei care își achită datoriile față de bugetul de stat, până la finalul lunii martie 2016, vor scăpa de penalitățile impuse de ANAF.

Contribuabilii care își vor achita până la 31 martie 2016 obligațiile de plată principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015 și administrate de ANAF, vor beneficia de anularea penalităților de întârziere aferente acestora. De asemenea, contribuabilii care plătesc până la 30 iunie 2016 o cotă de 45,8% din dobânzile aferente obligațiilor principale restante stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligațiilor de plată principale, vor putea beneficia, condiționat, de anularea unei cote de 54,2% din dobânzile aferente obligațiilor principale datorate bugetului general consolidat la 30 septembrie 2015, administrate de ANAF, arată un comunicat al Guvernului.

Înainte de ședința Executivului, premierul Victor Ponta a declarat că scutirea de penalizări pentru contribuabili este un stimulent pentru economie. Însă nu ar fi tocmai o amnistie fiscală, susține șeful Executivului.

Nu le mai luăm acele penalităţi în plus, categoric, ca orice penalitate cu care îi duceam în insolvenţă la faliment şi nu mai plăteau nimic. Nu scutim de niciun leu. Cei care au plătit nu pierd nimic, dimpotrivă câştigă faptul că nu plătesc dobânzi şi celelalte lucruri. Cei care au nevoie de un sprijin şi plătesc absolut tot până la ultimul leu pe aceia îi ajutăm. Cei care nu plătesc la zi sau nu plătesc datoria integral nu beneficiază. Nu este o amnistie în niciun caz, nu ştiu de ce se foloseşte termenul de amnistie, este profund incorect şi tehnic, şi gramatical, că nu amnistiem pe nimeni, ci pur şi simplu dacă îşi plăteşte datoria până la ultimul leuţ nu-i mai luăm penalitatea, îi luăm doar o parte din dobândă aşa cum este normal, a explicat Victor Ponta.

Pe de altă parte, Ponta i-a atacat pe rău-platnici și le-a transmis acestora că își dorește să ajungă la faliment.

Cei cinstiţi şi corecţi vor beneficia. Cei care oricum nu plătesc taxe şi impozite de ani de zile nu vor plăti nici în continuare. Sper, cu excepţiile de rigoare, ca ceilalţi să meargă în faliment, pentru că cei care nu plătesc înseamnă că nu au dreptul să rămână pe piaţă, a spus Ponta, în debutul şedinţei de Guvern.

Textul integral al ordonanței de urgență privind scutirea contribuabililor de penalizările impuse de ANAF îl puteți găsi pe site-ul Guvernului.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE