Home Politică Guvernul are liber la ordonanțe de urgență. A venit decizia parlamentarilor

Sursa Foto: Camera Deputatilor via Facebook

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare în domenii care nu fac obiectul legilor organice.

Cu alte cuvinte, în perioada iulie – august, guvernul poate modifica legi după bunul plac. Cu toate că opoziția declară că s-a opus.

Guvernul Ponta ne solicită permisiunea să modifice câteva zeci de acte normative şi, mai grav, Guvernul Ponta ne cere în mod generic ‘modificarea şi completarea unor acte normative’, ‘prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege’. Care acte normative? Oricare şi toate. Care sunt limitele în care o vor face? Nu ştim. Care sunt condiţiile? Probabil condiţiile şi limitele sunt un moft pentru cei care ne-au propus acest proiect legislativ. (…) Pentru considerentele de neconstituţionalitate pe care le-am arătat, dar în mod special pentru că nu avem încredere în acest Guvern noi, deputaţii PNL, nu vom vota legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe. – a arătat deputatul Ioan Cupşa.

Domeniile în care Guvernul va putea să emită ordonanţe sunt: finanţe publice şi economie; transporturi şi infrastructură; agricultură, dezvoltare rurală şi mediu; afaceri interne; justiţie; dezvoltare regională, administraţie publică, fonduri externe nerambursabile; servicii sociale; educaţie şi cercetare ştiinţifică; prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege; măsuri de corelare legislativă între domeniile menţionate.

Proiectul de lege mai prevede ca ordonanţele emise de Guvern să fie supuse spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2015.  Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei.

Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for legislativ decizional în acest caz. Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 171 voturi “pentru”, 100 “împotrivă” şi cinci abţineri.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE