Home Economic Guvernul contestă la CCR legea privind conversia creditelor în franci

franci
Sursa Foto: observatorulph.ro

Guvernul a contestat la Curtea Constituţională, luni seară, proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării, a confirmat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

Potrivit unor surse oficiale, Guvernul susţine elementele şi cazurile sociale, dar legea în forma adoptată de Parlament depăşeşte susţinerea pe care Palatul Victoria o poate asuma.

Cu sau fără intenție, Executivul le face astfel pe plac băncilor, care își exprimau speranța, pe 18 octombrie, că legea va ajunge pe masa Curții Constituționale.

Ne exprimăm speranţa că autorităţile în drept de a sesiza Curtea Constituţională vor uza de aceste prerogative, pentru a evita consecinţe ce vor afecta atât băncile cât şi consumatorii prin deteriorarea situaţiilor financiare ale celor dintâi, care se vor răsfrânge asupra capacităţii de creditare ale celor din urmă, cât şi prin scăderea nivelului de predictibilitate legislativă şi, deci, a scăderii atractivităţii României ca destinaţie de investiţii în general, se arată într-un comunicat emis la acea dată de Consiliul Patronatelor Bancare din România.

Organizația susţine că legea este neconstituțională din mai multe motive: aplicarea retroactivă, lipsa de previzibilitate şi ingerinţele asupra dreptului de proprietate al unora dintre instituţiile de credit.

Bancherii susțin de asemenea că legea face discriminare între clienți.

În mod special dorim să atragem atenţia asupra pericolului de a crea, pe de o parte, inechităţi între consumatorii care nu-şi mai pot rambursa creditele şi cei care nu mai doresc să şi le achite, iar pe de altă parte o inegalitate vădită între clienţii care au ales creditele în RON, la dobânzi ridicate dar fără risc valutar, şi clienţii care au ales creditele în valută, cu dobânzi mai mici dar cu risc valutar, se subliniază în comunicat.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 18 octombrie, cu 248 de voturi “pentru”, proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni.

Potrivit proiectului de lege, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator, potrivit Agerpres.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE