Home Economic Guvernul cumpără avion pentru Iohannis şi Ponta

Sursa Foto: mondonews.ro

Guvernul va achiziţiona o aeronavă specială pentru deplasările externe ale demnitarilor. Premierul Victor Ponta a semnat miercuri decizia de constituire a Comisiei Interministeriale pentru negocierea achiziţionării unei aeronave, a produselor şi serviciilor aferente în scopul constituirii unei capabilităţi destinate executării zborurilor speciale.

Astfel de discuţii în ceea ce priveşte achiziţionarea unei aeronave oficiale au avut loc de mai multe ori în ultimii ani, însă până acum nu se ajunse la un consens.
Potrivit actului publicat miercuri în Monitorul Oficial, preşedintele acestei Comisii este ministrul Transporturilor, Ioan Rus. Din comisie mai fac parte alte nouă persoane, acestea reprezentând instituţii precum Administraţia Prezidenţială, SRI, SIE, MApN, Ministerul Finanţelor, Cancelaria Primului Ministru, RAAPPS, MAE şi Autoritatea Aeronautică Română, scrie AGERPRES.

După primele vizite externe al preşedintelui Klaus Iohannis, realizate cu avioane ale companiei Tarom sau ale unor companii private, Preşedinţia a trimis către Guvern o propunere de a se achiziţiona o aeronavă destinată doar demitarilor, scrie Ziare.com.

Ultimul “Air Force One” românesc a fost vândut în urma cu trei ani unei companii americane, dupa ce fusese scos din uz în 2010.

Doar în primele luni ale acestui an s-a cheltuit o tremie din bugetul pentru deplasările externe aprobate pentru anul 2015, asta pentru că tarifele companiilor cu care efectuau deplasări deminatarii erau foarte mari.

“Astfel, în primele trei luni ale anului au fost cheltuieli de 1.495.000 de lei (330.ooo de euro) pentru cele 7 deplasări externe ale lui Klaus Iohannis. Din această sumă, 1.197.000 (aproape 270.000 de euro) au fost cheltuieli pentru transportul aerian al delegaţiilor, scrie Ziare.com

În cele trei luni, preşedintele Iohannis a fost la Berlin, la Paris, la Varşovia, la Kiev, la Chişinău şi de două ori la Bruxelles, unde o cursă dus-întors, în medie, costă 40.000 de euro.

Premierul Victor Ponta a mai spus că o astfel de aeronavă este utilă pentru deplasările pe care le au de făcut, cum este cea de mâine unde trebuie să se întâlnească la Chişinău cu premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici.

Ponta  a mai spus că vor achiziţiona o aeronavă “normală” de zbor, lăsând să se înţeleagă că nu va fi vorba despre o aeronavă de lux.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE