Home Ştirile zilei Băncile rămân închise luni în Grecia. Cum este afectată România de criza...

Sursa Foto: ekathimerini.gr

Băncile vor rămâne închise luni în Grecia, a anunțat duminică seara, într-un discurs televizat, premierul Alexis Tsipras. Acesta le-a cerut cetățenilor să își păstreze calmul și a anunțat că depozitele bancare sunt în siguranță.

Autoritățile au anunțat că retragerile de la bancomate vor fi limitate în perioada următoare la 60 de euro pe zi.

Decizia a fost luată după ce în ultimele două zile, Grecia s-a confruntat cu retrageri masive de numerar din bănci, populaţia fiind îngrijorată de ceea ce s-ar putea întâmpla. Milioane de greci au decis să meargă la bancomate și au scos sume semnificative, de teama unui blocaj financiar.

Anunțul lui Tsipras vine la câteva ore după ce Banca Centrală Europeană a anunțat că a decis să mențină nivelul actual al împrumuturilor de urgență pentru băncile elene și că va urmări de aproape situația din Grecia. Măsura oferă o gură de oxigen autorităților de la Atena, dar nu rezolvă pericolul iminent în care se află statul grec.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe britanic a emis o avertizare pentru turiștii care se află sau intenționează să călătorească în Grecia, subliniind riscul de instabilitate accentuat.

Întreaga Europă vorbeşte despre pericolul uriaş de exit al Greciei din zona euro, altfel spus GREXIT. Însă, ţările care ar trebuie să se îngrijoreze cel mai tare sunt cele din Estul Europei, inclusiv România, spun analiştii de la Capital Economics.

Ieşirea Greciei din zona euro ar produce haos, stres financiar şi vulnerabilitate pentru ţările vecine Greciei şi cele din fostul bloc comunist. Iar România a fost menţionată ca unul dintre statele expuse impactului negativ.

“Pericolul tot mai mare de exit al Greciei din zona euro umbreşte perspectivele pieţelor de la frontiera europeana estică. Probabilitatea ca exit-ul Greciei din zona euro să declanşeze încetinirea economică în Europa de Est este în creştere” – afirmă analiştii de la Capital Economics, citati de CNBC, potrivit Hotnews.

Astfel, primul şoc ar putea fi preluat de Serbia, Bulgaria, Macedonia sau Albania, ţări care au graniţă cu Grecia. Dar vor fi efecte de bumerang, anunţă specialiştii. Se estimează că vor fi afectate exporturile, iar creşterea în zona euro va fi mult mai lentă.

Pe piaţa românească se regăsesc patru bănci elene, respectiv Eurobank, NBG, Alpha Bank şi Piraeus Bank. De altfel, nici investiţiile greceşti pe teritoriul României nu sunt de neglijat. Grecia fiind al şasea investitor străin, fiind prezentă prin companii precum  Coca-Cola HBC, Stirom, Frigoglass, ICME Ecab si Jumbo. Valoarea investiţiilor ajunge aproape la două miliarde de euro, ceea ce reprezintă 4,5% din tot capitalul străin în afacerile locale, potrivit datelor Registrului Comerţului, scriu jurnaliştii de la Hotnews.

De cealaltă parte, oficialii BNR susțin că băncile grecești din România nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luată de Atena, deoarece ele sunt persoane juridice române.

Orice măsură pe care o va lua Atena în legătură cu sistemul bancar de acolo nu afectează în niciun fel băncile din România. Băncile din România, chiar dacă au capital grecesc, sunt persoane juridice române, se supun legislației românești și supravegherii Băncii Naționale și, de aceea, orice decizie de acolo nu are efect asupra lor, a declarat duminică, la Digi24, purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu, citat de AGERPRES.

Numărătoarea inversă până la GREXIT

Guvernanţii au pasat decizia poporului care va stabili soarta ţării printr-un referendum. Grecii sunt invitaţi să răspundă cu “DA” sau “NU” dacă este de acord cu măsurile de austeritate impuse de creditori. Rezultatul este previzibil, astfel că, în acest context, oficialii celorlalte state din zona euro au respins în unanimitate orice încercare a Greciei de a amâna plata datoriilor.

Premierul Alexis Tsipras a cerut o lună de răgaz, dar nu i-a fost acceptată propunerea. Pe 30 iunie, Grecia va trebui să plătească FMI peste 1,5 miliarde de euro. Este puţin probabil că va putea face acest lucru, iar referendumul se organizează abia pe 5 iulie.

Dacă nu va plăti datoria, Christine Lagarde, şefa FMI, a avertizat că instituţia nu va mai finanţa Grecia, ceea ce ar putea duce la faliment. Directorul FMI lasă, totuşi, o portiţă deschisă spre negocieri. Dar în aceste momente nu se mai adresează guvernanţilor greci, ci direct cetăţenilor.

“Dacă răspunsul va fi “DA”, vrem să rămânem în zona euro, vrem să facem parte din uniunea monetara, vrem să refacem economia, să fim sustenabili pe termen lung, atunci vom mai încerca” a spus sefa FMI într-un interviu la BBC.

Premierul Tsipras s-a adresat grecilor cu îndemnul de a nu vota măsurile de austeritate cerute de FMI şi Uniunea Europeană.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE