Home Social IMAGINI CRUDE! Moartea unui urs rătăcit în Sibiu. A fost crimă sau...

Sursa Foto: oradesibiu.ro

Cazul ursului rătăcit în Sibiu şi ucis cu focuri de armă revoltă internetul. Poliţia anunţă că s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal, conform procedurii. Însă, primele declaraţii ale autorităţilor arată că echipele de intervenţie ar fi acţionat corect. Fiecare instituţie se apără, doar ONG-urile acuză, iar imaginile crude, cu împuşcarea animalului, devin virale pe reţelele de socializare.

Ultima drum din viaţa animalului, pui de urs (n.r.: după unele surse) sau o salbăticiune de vreo 6 ani (n.r.: după alte surse), a început din centrul Sibiului.

“În municipiul Sibiu, zona Ibis – Someşului, se semnalează prezenţa unui urs în libertate. Zona este împânzită de poliţişti, jandarmi, poliţie locală, pentru a găsi animalul. Nu este o semnalare falsă! Recomandăm evitarea zonei. Perimetru posibil: între Calea Dumbrăvii şi Hotel Ramada”, anunţa Poliţia, la primele ore ale zilei.

Timp de două-trei ore, animalul rătăcit s-a plimbat pe câteva străzi, trecând pe lângă şcoli, sedii de bănci, piaţă, dar fără să devină vizibil agresiv. Când a escaladat acoperişurile caselor, s-ar fi încercat tranchilizarea, dar ceva nu a mers, anunţă cei responsabili. Nu este clar dacă s-a greşit ţinta ori cei chemaţi să intervină nu s-au putut apropia suficient de animal, pentru a reuşi să-l adoarmă.  Nu există nicio probă prezentată publicului care să arate că a existat tranchilizant, dar nu a putut fi folosit.

Sursa video: Turnul Sfatului TV via Youtube

Când bietul animal a ajuns în curtea unei fabrici, unde erau şi mai mulţi muncitori, a fost împuşcat. Vânătorul chemat în sprijinul autorităţilor a executat focul de armă. Vă avertizăm, imaginile pot afecta emoţional!

“Este vorba despre folosirea unei arme de foc în oraş, iar aceasta este procedura. Se deschide dosar de cercetare penală pentru uz de armă de foc. În această situaţie, însă, a fost caz de necesitate, iar condiţiile folosirii armei au fost clare, a declarat Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu.

Sursa video: Andrei Piloiu via Facebook

În mai puţin de oră, acest filmuleţ şocant a fost distribuit de aproape 2.000 de ori. S-au strâns  mii de comentarii în care utilizatorii subliniază faptul că ursul ar fi fost executat, deşi nu era violent. Pur şi simplu încerca să îşi găsească drumul înapoi spre casă.

urs-impuscat-sibiu

Asociatia pentru Protectia Animalelor si Naturii Animal Life ia atitudine în aces caz şi anunţă că îşi oferă sprijinul pentru a încerca o colaborare cu instituţiile responsabile din domeniul protecţiei animalelor, pentru ca aceste barbarii să nu mai aibă loc. În timp ce MDPA Miscarea Dreptate pentru Animale vorbeşte despre depunerea unei plângeri penale pentru uciderea cu intenţie a unui animal şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

“La rapiditatea cu care se mişca, sărea garduri, ursul era un real pericol. S-a încercat cu tranchilizante să se oprească ursul, dar nu s-a reuşit. La un moment dat, ursul a intrat în curte la fabrica de mobilă, unde erau 50 de oameni, care erau în pericol. Tranchilizantul îşi face efectul în funcţie de cum prinzi animalul, cât de adânc intră, câţi ani are animalul. Tranchilizantul, din ce mi s-a explicat, putea să-şi facă efectul şi după 30 de minute”, susţine prefectul de Sibiu,  Cristian Roman.

Nu este clar nici de unde venea ursul care s-a rătăcit în oraş. În jurul Sibiului sunt mai multe fonduri de vânătoare private destul de contestate, pentru că unele nu ar oferi linişte şi condiţii pentru aceste animale sălbatice.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE