Home Eveniment Imagini nemaivăzute! Căutări şi salvări după cutremurul din ’77

Imagini cutremurătoare au fost făcute publice de către agenţia internaţională de ştiri Associated Press. Arhiva AP este acum publică pe canalul Youtube.  Sunt peste un milion şi jumătate de reportaje şi materiale video needitate. Printre acestea, se regăsesc şi înregistrările din România, din anul 1977, după cutremurul din ’77.

Sunt imagini filmate în zilele de după seism. Jurnaliştii strâini au urmărit multă vreme ce se întâmplă în România şi cum se reconstruieşte Republica Socialistă sub comanda lui Ceauşescu.

Echipele de căutare sunt însoţite de câini dresaţi în căutare şi salvare. Sunt munţi de moloz sub care se găsesc cadavre. Salvatorii şi-au improvizat măşti de protecţie împotriva mirosului şi posibilelor epidemii. În mijlocul dezastrului, apare în inspecţie şi Elena Ceauşescu. Le dă ordine generalilor din Armată şi nu pare mulţumită de explicaţiile lor.

Sursa video: Associated Press via Youtube

O altă înregistrare video începe cu o filmare de la înălţime, probabil de la ultimul etaj al Hotelului Intercontinental, în centrul Capitalei. Clădirea Universităţii a rezistat, dar în împrejurime sunt multe dărâmături. Oamenii şi-au salvat frigidere, canapele şi aşteaptă cu ele în mijlocul  străzii. Imaginea este dezolantă. În câteva frânturi video apar supravieţuitori filmaţi la spital.

Au trecut deja câteva zile de la cutremur şi deja se fac înmormântări. Din nou, oamenii stau la cozi, de data aceasta, la cimitire, pentru a-şi aduce morţii, fiind păziţi de soldaţi. Alte cadre sunt cu tovarăşul Ceauşescu. Verifică situaţia în teren, îi salută pe jurnaliştii străini şi se urcă în Mercedesul său strălucitor. Filmarea prezintă şi avioanele cu ajutoare umanitare care sosesc la Bucureşti. Una dintre aeronave venea de la vecinii bulgari.

Sursa video: Associated Press via Youtube

Un reportaj de aproape 12 minute prezintă supravieţuitori şi un bilanţ economic. O femeie pe patul de spital le spunea jurnaliştilor că a fost salvată de soţul ei, care a luat-o în braţe când a început să se cutremure pământul, dar crede că el a murit sau este grav rănit sunt dărâmături. Oamenii se întorc la casele lor ruinate şi găsesc fotografii. Economia ţării este zdruncinată, spuneau reporterii AP. Republica Socialistă România a fost dată înapoi cu cel puţin cinci ani. Astfel, Ceauşescu este convins să accepte ajutoarele internaţionale care vin din Rusia, America sau Germania. Sunt imagini atât din Bucureşti, cât şi de pe platformele petroliere din Ploieşti.

Sursa video: Associated Press via Youtube

Din păcate, în majoritatea înregistrărilor sunetul nu este la cea mai înaltă calitate. Nicolae Ceauşescu a ţinut şi o conferinţă de presă, după cutremur, dar nu se poate auzi ce a transmis acesta.

Cutremurul din 4 martie 1977 a avut loc la ora 21:22 şi a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Peste 1500 de oameni au murit, peste 11.000 au fost răniţi şi sute de mii de locuinţe au fost devastate. Printre cele mai afectate zone au fost Bucureşti, Zimnicea, Ploieşti, Craiova sau mai multe localităţi din Moldova. Cele mai puţine pagube s-au înregistrat în Transilvania şi Dobrogea.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE