Home Ştirile zilei UPDATE: CCR a admis sesizarea președintelui pe legea incompatibilității primarilor

Sursa Foto: luju.ro

Curtea Constituţională a României a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul legii privind incompatibilităţile autorităților locale. Legea se va întoarce în Parlament și va trebui pusă în acord cu decizia CCR. Șeful statului a amendat faptul că legea adoptată de Camera Deputaților nu are legitimitate.

Legea a fost considerată neconstituţională, din motive extrinseci, deci a fost adoptată greşit – vot de lege ordinară, ea este o lege organică. Nu am intrat în analiza textului pe fond. Când constatăm existenţa unor motive extrinseci, nu mergem mai departe.– a declarat preşedintele CCR, Augustin Zegrean, citat de AGERPRES

Sesizarea preşedintelui a fost înregistrată în 19 mai la Curtea Constituţională și se referă la modificarea care prevede că primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene pot fi reprezentanţi în Adunările Generale ale Acţionarilor de la asociaţiile de utilităţi publice.

Această modificare a fost tratată în spaţiul public ca o intervenţie pentru schimbarea reglementărilor în incompatibilitatea aleşilor locali. Această schimbare se referă, în esenţă, la faptul că primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean pot fi membri în Adunarea Generală a Acţionarilor, atunci când este vorba de o societate în mână publică care se ocupă de utilităţi publice. Această chestiune a fost vehiculată pe larg şi în campania electorală şi, dacă vă amintiţi, chiar subsemnatul am avut o speţă discutabilă cu ANI. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tranşat chestiunea şi a constatat că eu nu am fost la niciun moment în incompatibilitate. Totuşi, această lege care mi-a fost trimisă şi care a ajuns a doua oară la Preşedinţie nu va fi promulgată. Această lege a ajuns la Preşedinţie anul trecut, a fost trimisă la reexaminare de predecesorul meu, acum a ajuns a doua oară la promulgare. – a spus Iohannis într-o conferință de presă susținută la acea dată.

Şeful statului spune că, potrivit Constituţiei, organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului, precum şi regimul general al autonomiei locale se reglementează prin lege organică. Aspect nerespectat de cursul acestei legi prin Parlament.

Incompatibilităţile trebuie să fie clarificate după o discuţie publică şi formulate în aşa fel încât toată lumea să înţeleagă uşor care sunt principiile care stau la bază şi care sunt incompatibilităţile. Acest act normativ vrea să rezolve o parte din această problemă, folosind un subterfugiu, folosind un articol dintr-o lege care nu reglementează incompatibilităţi. Este primul aspect. Al doilea aspect, această lege care mi-a fost trimisă spre promulgare, într-un articol prevede derogări de la Legea nr. 215, Legea administraţiei publice locale. Dacă este aşa, 215 este o lege organică şi atunci şi legea de derogare trebuie să fie tratată ca și o lege organică, or parcursul prin Parlament nu a fost de aşa natură. Iată, deci, şi o problemă de formă. Pentru aceste două chestiuni voi trimite actul normativ spre analiză Curţii Constituţionale.– a mai explicat Iohannis.

Legea privind modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice a fost iniţial respinsă de Senat și adoptată de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională. Astfel, Camera Deputaţilor a modificat forma inițiatorului prin amendarea unor dispoziții și instituirea acestora ca norme derogatorii de la prevederile Legii.

Ulterior adoptării legii de către Camera Deputaților, la data de 14 iulie 2014, preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu, a solicitat Parlamentului reexaminarea actului normativ, pe motiv că participarea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene în organele de conducere ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară nu se justifică în mod obiectiv.

Iar soluţia legislativă propusă ar avea un impact negativ, deoarece Agenţia Naţională de Integritate nu ar mai putea constata incompatibilitatea primarilor sau a preşedinţilor consiliilor judeţene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociaţii

În cadrul reexaminării din Parlament, legea fost dezbătută de Senat, în calitate de primă Cameră, și de Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională, fiind adoptată în aceeași formă cu cea înaintată anterior spre promulgare. Adică primarii şi preşedinţii Consiliilor Județene vor putea fi reprezentanţi în adunările generale ale asociaţiilor cu activitatea în serviciile de utilităţi publice.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE