Home Social Fabuloasa poveste a unui tablou de Tonitza, reîntregit după zeci de ani...

Sursa Foto: araart.ro

O poveste extraordinară a unui tablou al celebrului pictor Nicolae Tonitza este scoasă la iveală de către reprezentanţii unei case de licitații din București.
Este vorba despre o pictură care a fost vandalizată și tăiată, practic, în două. Astfel, peisajul de iarnă al lui Tonitza s-a transformat în două picturi distincte: “Zăpadă pe acoperișuri” și “Iarna pe uliță”.
tonitza acoperis

Zăpadă pe acoperișuri, Nicolae Tonitza

tonitza iarna

Iarna pe uliță, Nicolae Tonitza

Cum s-a întâmplat asta, nu e clar. Specialiștii spun că este aproape imposibil, după peste 70 de ani, să fie restabilit traseul picturii. Sau al… picturilor.
Însă, reprezentanții Casei de Licitații AraArt au povestit pentru Rețeaua de Ştiri cum au intrat în posesia celor două fragmente.
Nu avem voie (prin confidențialitatea impusă) să facem public decât faptul că cele 2 părți au 2 proprietari care nu se cunosc. Iar prima parte, cea cu acoperișuri și semnătura, a fost adusă la noi în urmă cu un an. Cealaltă jumătate, cea cu copiii cu săniuța și fără semnătură, a intrat în galerie în urmă cu aproximativ o lună. Proprietarul a vrut să-i fie confirmat faptul că este un Tonitza. Iar noi am descoperit în fața lui tăietura. Acesta e motivul pentru care cele 2 jumătăți au și prețuri diferite. Numai după achiziționarea lor o să putem restaura lucrarea. Dacă am face asta inainte, proprietarii ar rămâne legați pe viață în situația în care nu s-ar vinde lucrarea restaurată, cu cele 2 fragmente unite, arată reprezentanții AraArt.
“Zăpadă pe acoperișuri” este evaluată la 6.500 de euro, iar “Iarna pe uliță” la 3.500 de euro. Iubitorii de artă pot, drept urmare, să cumpere cele două picturi drept una singură, așa cum era inițial.
Licitația va fi organizată pe 9 decembrie, iar opera care ascunde această poveste incredibilă va putea fi admirată într-o expoziție ce va fi deschisă pe 8 decebrie și în ziua licitației, la Casa Capșa din Bucureşti.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE