Home Social Statul se pregăteşte să le dea bani în plus tinerilor părinți. Ce...

Sursa Foto: digi24.ro

Tinerii proaspat căsătoriți sau cuplurile care au copii până în doi ani ar putea primi indemnizații de la primăriile localităților în care stau, potrivit unui proiect de lege care se află în Parlament.

Banii ar fi un bonus motivațional, în afara indemnizațiilor acordate deja de la bugetul de stat. Legea ar urma să se aplice doar în cazul localităților unde se nasc puțini copii. Proiectul prevede în situația în care se înregistrează un spor natural negativ în ultimii trei ani.

În același timp, autoritățile locale respective nu trebuie să aibă datorii şi să nu se afle în stare declarată de insolvenţă.

Proiectul prevede că sumele necesare acordării indemnizaţiilor vor fi alocate anual în bugetul local, în funcţie de realizarea veniturilor, iar condiţiile şi documentele necesare pentru acordarea indemnizaţiei vor fi stabilite la nivelul primăriilor, prin hotărâre a Consiliului Local.

Proiectul de lege a fost iniţiat de mai mulţi deputaţi PSD, printre care Ana Birchall, Andrei Dolineaschi, Gabriela Podaşcă şi Cătălina Ştefănescu, iubita senatorului Dan Şova. Dezbaterea în Senat ar putea începe în următoarea sesiune parlamentară.

În expunerea de motive, inţiatorii susţin că, în România, se înregistrează un spor natural al populaţiei negativ, iar proiectul vizează stimularea creşterii natalităţii prin acordarea posibilităţii primăriilor de a oferi un sprijin financiar lunar din bugetul local.

În prezent, indemnizaţia pentru creşterea copilului este de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni. Cuantumul ei nu poate însă depăşi 3.400 de lei.

Părinţii au posibilitatea să opteze pentru un concediu de doi ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 de lei şi cu o primă lunară de 500 de lei pentru întregul interval de până la 24 de luni.

Potrivit ministrului Muncii, Rovana Plumb, această plafonare ar putea fi eliminată la 1 ianuarie 2016.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE