Home Eveniment Îngrijorător! Zeci de cutremure în România. Analiză

cutremur
Sursa foto: Facebook

23 de cutremure au zguduit România în ultimele 34 de zile. Îngrijorător este că cele mai multe dintre seisme au magnitudinea de peste 3 grade pe scara Richter. Ultimul a avut loc în această dimineaţă, în zona Vrancea. A fost un seism de 3,5 grade, cu epicentrul în judeţul Buzău. S-a înregistrat la ora opt dimineaţa, iar în urmă cu două zile au mai fost alte două momente tensionate în aceeaşi zonă seismică. Pe 2 mai, zona Vrancea s-a cutremurat de două ori. Cutremurele au fost înregistrate noaptea şi au avut magnitudinea de 2,8 respectiv 2,9 pe Richter.

Cel mai puternic seism, din ultima lună, a avut magnitudinea de 4,2 grade şi a avut epicentrul în Marea Neagră. Pe 30 aprilie, în zona Vrancea, pământul s-a cutremurat la 3,8 grade pe scara Richter. Epicentul a fost la 128 kilometri adâncime. De altfel, majoritatea seismelor înregistrate în ţara noastră sunt de adâncime, ceea ce înseamnă că zona în care se resimt nu e foarte mare. În cazul celor de suprafaţă, oamenii resimt mai intens cutremurul şi pe o arie mult mai mare, spun specialiştii.

Din analiza ultimelor evenimente, se observă că cele mai multe seisme au loc seara sau dimineaţa, rareori în miezul zilei. Specialiştii în Fizica Pământului spun că nu poate fi prezis un seism, dar în timp se observă o ciclicitate a marilor cutremure, undeva la 35 – 40 de ani.

Zona cu risc mare de cutremur în România este Vrancea, dar în ultimele zile pământul s-a cutremurat şi în Muntenia, dar şi în Crişana.

În ultimii 10 ani, cel mai puternic seism a fost cel din 22 noiembrie anul trecut, de 5,7 grade, cu epicentrul în Vrancea. S-a resimţit în Capitală şi mai multe judeţe. În Galaţi, oamenii au reclamat distrugeri, iar pagubele cu greu au fost acceptate de societăţile de asigurare. În minutele de după cutremur, în unele locuri din ţară, alimentarea cu energie electrică a fost afectată, iar reţeaua unuia dintre operatorii de telefonie mobilă a căzut.

Sursa foto: Facebook

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE