Home Eveniment Inspectorii ISU din dosarul Colectiv rămân în arest

inspectori colectiv

Cei doi inspectori ISU, Antonina Radu și George Matei, trimiși în judecată în dosarul Colectiv, rămân după gratii de Anul Nou, a decis Curtea Militară de Apel.

Inspectorii au cerut eliberarea din arestul preventiv pe motiv că  nu reprezintă pericol public și nici nu pot influența procesul în care sunt acuzați de de abuz în serviciu.

Pe 10 noiembrie, Tribunalul Militar a decis arestarea lui George Matei şi plasarea în arest la domiciliu a Antoninei Radu, instanţa motivând în cazul acesteia că are în îngrijire o fiică de opt ani şi un frate de 42 de ani fără niciun venit, cu handicap psihiatric accentuat. Pe 14 noiembrie, printr-o decizie a Curţii Militare de Apel, a fost însă arestată şi Antonina Radu.

Pe 4 decembrie, căpitanii ISU Antonina Radu şi Petrică George Matei, au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu pentru că au permis funcţionarea clubului Colectiv, deşi ştiau că nu are aviz şi autorizaţie de securitate la incendiu.

În perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015, inculpații Radu Antonina și Matei George Petrică, în calitate de ofițeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că S.C. Colectiv Club S.R.L. București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.
Concret, cei doi inculpați au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor și intereselor legitime ale mai multor persoane fizice și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, arată anchetatorii.

Potrivit procurorilor, cei doi inspectori, deși au fost în repetate rânduri la Colectiv, niciodată nu au luat nicio măsură împotriva patronilor, deși clubul nu avea aviz de funcționare de la ISU.

De menționat este faptul că, deși au făcut mai multe deplasări la S.C. Colectiv Club SRL, inculpații Radu Antonina și Matei George Petrică nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București, ca funcționând fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.
Prin aceasta s-a asigurat obținerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. București, reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcționării până la data dezastrului 30.10.2015, se arată în comunicatul procurorilor.

Și ceilalți acuzați din dosarul Colectiv, în fața instanțelor

Tot luni, în același dosar, judecătorii Tribunalului București, judecă contestația depusă de fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone la plasarea sub control judiciar în schimbul unei cauțiuni de 1,5 milioane de lei.

Cauțiunea a fost impusă de procurori după ce pe numele lui Piedone au fost extinse acuzațiile din dosarul Colectiv.

Potrivit anchetatorilor, Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar, a mai emis o autorizație de funcționare pentru un restaurant, tot în lipsa avizelor de la pompieri.

În perioada 12 noiembrie 2014 – 30 ianuarie 2015, în calitate de funcționar public – primar al sectorului 4 București, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 și Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis un acord și o autorizație de funcționare necesare desfășurării activității de către o societate comercială (alta decât S.C. COLECTIV CLUB S.R.L).
De asemenea, pentru a autoriza funcționarea acestei societăți comerciale, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis documentele administrative (acordul și autorizația de funcționare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerințelor legale necesare avizării, arată procurorii DNA.

La rândul lor, și patronii clubului Colectiv vor ajunge luni în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, care vor reanaliza dosarul şi vor decide soarta celor trei administratori.

În acest moment, Costin Mincu şi Paul Gancea sunt plasaţi în arest la domiciliu, în timp ce Alin Anastasescu este în arest preventiv.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE