Home Economic Întâlnire de gradul ZERO Dacian Cioloş – Liviu Dragnea! Despre ce vor...

Dacian Ciolos

Premierul în funcţie, Dacian Cioloş se va întâlni cu Liviu Dragnea, pentru a discuta mai multe teme, printre care şi salariul minim pe economie, anunţă Guvernul.

Pe acest subiect există două scenarii: dacă noul guvern se va instala până la sfârșitul anului, atunci va avea posibilitatea să își asume primisiunile din programul de guvernare, iar dacă preluarea  guvernului se va face la începutul anului viitor, actualul guvern va aproba, în ultima ședință din 2016, o hotărâre prin care să mențină nivelul actual al salariului minim și în luna ianuarie 2017, urmând ca pentru restul anului să fie stabilit un alt nivel, se arată în comunicatul Executivului.

Citeşte şi: Dacian Cioloş, primul mesaj după alegerile parlamentare. Ce l-a dezamăgit în ziua scrutinului

Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligația să stabilească până la sfârșitul anului în curs, nivelul salariului minim garantat în plată pentru anul viitor.

Viitorul Guvern va avea legitimitatea necesară pentru stabilirea nivelului salariului minim pe economie, garantat în plată în anul 2017, în condițiile în care partidul care a câștigat alegerile din 11 decembrie 2016 și-a asumat nivelul salariului minim în programul de guvernarePartidul care a câștigat alegerile și-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care și-a asumat-o politic. Dacă acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele și patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are. Pe de altă parte, în cazul în care acest guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o  fără a avea vreo  analiză în spate, a declarat primul-ministru Dacian Cioloș, potrivit sursei citate.

Premierul a mai transmis partenerilor sociali că, într-un alt context decât cel al alegerilor, guvernul actual ar fi stabilit nivelul salariului minim pe economie, garantat în plată pentru anul 2017, la un nivel apropiat de cel propus de confederațiile sindicale.

În cadrul Comisiei de Dialog Social, care va avea loc joi, la Ministerul Muncii, se va discuta și pe marginea mecanismului transparent de stabilire a salariului minim, care este în prezent elaborat de o echipă de experți de nivel înalt, în cadrul unui contract finanțat de Comisia Europeană.

Guvernul împreună cu sindicatele și patronatele au convenit să publice proiectul Legii salarizării unitare, conform principiilor transparenței promovate de actualul guvern, pentru a putea fi consultat, ca un demers complementar procesului de dezbatere publică.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE