Home Social Între “moarte demnă” şi “a lăsa să moară” o fetiţă de 12...

Doi părinţi din Spania au cerut o “moarte demnă” pentru fiica lor însă, imediat rugămintea lor a fost blamată. O mulţime de oameni i-a acuzat că îşi lasă fetiţa să moară. Este vorba de Andrea, o copilă de 12 ani, care suferă de boală degenerativă ireversibilă.

Începând cu luna iunie, fata a trăit doar cu ajutorul aparatelor, iar părinţii au văzut-o cum se stinge uşor uşor.

În urmă cu mai bine de o lună de zile, Estela Ordoñez şi Antonio Lago au cerut medicilor de la Spitalul Universitar din Santiago de Compostela să-i scoată fiicei lor tubul care o alimentează, pentru ceea ce au numit “o moarte demnă”.

parinti andreea spania eutanasie

Părinţii copilei, în timp ce plecau de la instanţa din Santiago. Sursa: El Pais

Însă, iniţial medicii pediatri s-au opus şi au invocat faptul că ar fi vorba despre eutanasie activă, iar legea privind Autonomia Pacientului interzice asta, cum interzice în Spania şi sinuciderea asistată.

Astfel, tinerii părinţi au fost nevoiţi să se ducă în faţa instanţei. Judecătorii au cerut o expertiză medicală, pentru a putea lua o decizie. Însă, în cele din urmă, chiar medicii pediatri au ajuns să fie de acord să oprească alimentarea artificială, având în vedere starea de degradare rapidă a organismului fetei. Însă, copila va continua să fie sedată puternic, pentru a nu simţi durerile groaznice.

Solicitarea părinţilor fetei nu este prima de acest fel în instanţele din peninsulă. Familiile mai multor pacienţi aflaţi în fază terminală au cerut să le fie cruţată suferinţa, pentru ultimele momente de viaţă.

Cazul Andreei a declanşat o dezbatere aprigă în Spania, împărţind ţara în două. Însă, autorităţile au declarat că Legea aflată în vigoare nu trebuie schimbată. De altfel, şi Biserica Catolică s-a opus vehement, de fiecare dată, unei astfel de încercări de a opri viaţa unei persoane.

În România, eutanasia oamenilor nu este legală, iar judecătorii nu au nicio lege în baza căreia să admită vreodată cereri în cazuri particulare. Însă, în alte state din Europa, de pildă, Belgia sau Olanda, eutanasia a fost legiferată de mai bine de un deceniu. De altfel, şi sinuciderea asistată este legală în mai multe locuri de pe glob. De pildă, în Elveţia, Luxemburg sau unele zone din SUA.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE