Home Politică Iohannis a semnat pentru noul ministru al Transporturilor

Sursa Foto: romaniatv.net

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi dimineața decretul de numire a lui Iulian Matache în funcția de ministru al Transporturilor.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 16 iulie, Decretul prin care se numeşte în funcţia de membru al Guvernului domnul Iulian-Ghiocel Matache, ministru al Transporturilor. –arată Administraţia Prezidenţială.

Premierul Victor Ponta a salutat gesstul președintelui care a venit la nici 24 de ore după ce a fost făcută propunerea.

Mă bucur că s-a terminat interimatul la Transporturi. Iulian Matache este un om foarte bun. A participat la toate discuțiile împreună cu Ioan Rus atât în țară cât și la Bruxelles. Deci, ne apucăm de treabă. – a declarat Victor Ponta

Cel mai probabil, Iulian Matache va depune jurământul de învestire vineri, deoarece joi președintele Klaus Iohannis se află într-o vizită în Serbia.

Secretar de stat în ministerul Transporturilor, Matache a fost a doua propunere a premierului Victor Ponta, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins numirea lui Mihai-Viorel Fifor în această funcţie, motivând că acesta nu are expertiza şi experienţa necesare gestionării ministerului.

Președintele României a transmis premierului, printr-o scrisoare, decizia de a respinge propunerea de numire a domnului Mihai-Viorel Fifor în funcția de ministru al Transporturilor, întrucât persoana nominalizată nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor. Președintele României a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane care să întrunească condițiile necesare pentru a fi numită în funcția de membru al Guvernului.- arăta comunicatul Președinției.

Conform legii, Klaus Iohannis era obligat să accepte propunerea premierului. Preşedintele are dreptul de a refuza o singură dată o nominalizare venită de la Palatul Victoria.

Iulian Matache a condus Direcţia Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Vrancea până în mai 2012, când USL a preluat guvernarea, iar el a fost numit atunci secretar de stat la Ministerul Dezvoltării.

Ulterior, în martie anul trecut, a fost mutat pe același post la Ministerul Transporturilor.

De altfel, numele său a fost vehiculat pentru nominalizarea la Ministerul Transporturilor și imediat după demisia lui Ioan Rus.

De-a lungul activității profesionale, Iulian Matache a fost, între 1996 și 1999, inginer în cadrul Administrației de Drumuri și Poduri Vrancea, din 2003 până în 2006 a fost șef de compartiment la Direcţia Relaţii Interne si Internaţionale din Consiliul Județean Vrancea, ocupându-se de programele PHARE si SAPARD, iar până în 2009 a afost director la Direcția Tehnică tot din cadrul Consiliului Județean Vrancea.

Soția lui Iulian Matache este președintele Tribunalului Vrancea, iar în presa locală cei doi sunt prezentați ca fiind foarte apropiați de șeful Consiliului Județean, Marian Oprișan.

De altfel, în 2012 când a fost numit secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Iulian Matache i-a mulțumit public lui Oprișan pentru acea numire.

Este o funcţie care mă onorează, dar care mă şi obligă. Consider că am expertiza necesară pentru a ocupa această funcţie. Nu aş fi ajuns în această funcţie fără sprijinul, susţinerea şi încrederea preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, căruia îi mulţumesc foarte mult. – declara în mai 2012, Iulian Matache, citat de Monitorul de Vrancea

Potrivit declarației de avere, Iulian Matache, are un apartament și o casă, trei terenuri agricole și credite de 70 de mii de euro și 45 de mii de lei.

Anul trecut, Matache a câștigat 11.000 de lei de la Ministerul Dezvoltării, 45.000 de lei de la Ministerul Transporturilor și 60.000 de lei, indemnizații de la Consiliile de Administrație ale Tarom și E.ON Distribuție din care face parte.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE