Home Ştirile zilei Iohannis are dubii despre Horodniceanu la DIICOT

Sursa Foto: enational.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat printr-un comunicat că nu a luat încă o decizie cu privire la propunerea pentru noul şef DIICOT. Iohannis cere CSM stenograma şedinţei, când Daniel Horodniceanu a fost audiat şi avizat pentru postul de şef DIICOT.

“Președintele României a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, spre consultare, stenograma şedinţei Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, din data de 04 mai 2015, şedinţă în care a fost intervievat candidatul propus de ministrul Justiţiei, precum şi documentele care au fost avute în vedere la adoptarea Hotărârii nr. 192/04.05.2015 a Secţiei pentru procurori, prin care a fost avizată această propunere” – se arată în comunicatul postat pe presidency.ro

În acest mod, preşedintele lasă să se înţeleagă că există anumite suspiciuni. Fără să explice dacă este vorba despre persoana lui Horodniceanu sau nelămuriri despre modul în care a fost avizat şi ce anume a contribuit la avizul pozitiv.

După avizul dat de CSM, care are doar rol consultativ, ministrul Justiţiei a trimis propunerea de numire a lui Daniel-Constantin Horodniceanu la Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis va decide dacă face sau nu această numire. Luna trecută, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost întrebat dacă s-a consultat cu preşedintele înainte de a face propunerea. Acesta a spus că l-a informat pe Klaus Iohannis, înainte ca numele lui Horodniceanu să apară în spaţiul public ca fiind candidatul ce ar putea ocupa poziţia de procuror-şef DIICOT.

Daniel Horodniceanu este procuror-şef al Serviciului Teritorial Iaşi al DIICOT şi este de 16 ani procuror. În CV-ul său se prezintă şi experienţa de fost formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, pe probleme de etică şi deontologie profesională a magistratului. La audierea sa, în secţia pentru procurori a CSM, a primit cinci voturi “pentru” şi două “împotrivă”. Ca posibil viitor procuror-şef DIICOT, Horodniceanu a spus că îşi doreşte să readucă încrederea procurorilor, grav afectată după arestarea Alinei Bica.

În timpul audierii, fostul şef CSM Oana Schmidt-Hăineală l-a întrebat dacă, din funcţia de procuror-şef al DIICOT Iaşi s-a întâlnit cu primarul Gheorghe Nechita şi cu ministrul Liviu Dragnea, în 24 ianuarie anul acesta. Horodniceanu a infirmat categoric, iar în faţa jurnaliştilor a spus că întrebarea membrului CSM a fost pur ipotetică. Nu este exclus ca preşedintele Iohannis să dorească să verifice şi acest aspect.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE