Home Ştirile zilei Iohannis atacă la CCR legea incompatibilităţii primarilor

Sursa Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că va contesta la Curtea Constituţională legea care prevede că primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene pot face parte din adunările generale ale societăţilor de utilitate publică.

“Am serioase dubii în ceea ce priveşte constituţionalitatea acestui act normativ, drept pentru care am formulat o adresă către CCR şi voi solicita verificarea constituţionalităţii acestui act normativ. Trebuie să lămuresc un pic fondul problemei”, a afirmat Iohannis.

Modificarea legii fusese retrimisă Parlamentului pe 15 iulie 2014 de către Traian Băsescu. Acesta susţinea că acest act normativ ar avea un impact negativ și ar diminua activitatea ANI, venind în contradicție cu recomandările din Mecanismul de Cooperare și Verificare.

“Considerăm că adoptarea acestui act normativ nu este oportună deoarece participarea primarilor și a președinților consiliilor județene în organele de conducere ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară amintite nu se justifică în mod obiectiv. Mai mult, soluția legislativă propusă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităților.  Practic, ca efect al noului text de lege, Agenția Națională de Integritate nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor şi a președinților consiliilor județene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociații. Se impune menținerea acestei incompatibilități între calitatea de primar sau președinte al consiliului județean și aceea de reprezentant al comunelor, orașelor, municipiilor și județelor în adunările generale ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară având ca obiect de activitate serviciile de utilități publice pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivităților locale cu cele personale” se arăta în documentul trimis de Băsescu legislativului.

Parlamentul a păstrat însă prevederea şi atunci când a trimis proiectul înapoi la Cotroceni. Acum, atacarea la CCR este singura posibilitate ca Iohannis să nu fie obligat să promulge legea, susţinută de PSD.

“Sunt două legi care se bat cap în cap, una care spune că primarul trebuie să fie în adunările generale ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, pentru că el reprezintă comunitatea și pe el îl trage de mânecă omul (…) și o altă lege care spune că sunt incompatibili. (…) Scopul acestei legi este ca două legi care se bat cap în cap să le punem la un loc, într-un fel sau altul. (…) Asta am încercat, să lămurim odată pentru totdeauna ce e legal și ce nu. Domnul președinte nu știu de fapt pe cine se răzbună (…). El e supărat, știți cum spune românul, ca văcarul pe sat. El e supărat pe toată lumea”, afirma Ponta în vara anului trecut.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE