Home Politică Iohannis critică modul în care se fac legi în România

klaus iohannis bugetul
Sursa Foto: Facebook

Președintele Klaus Iohannis și-a început discursul din fața Parlamentului cu mai multe critici aduse modului în care legile trec de deputați și de senatori.

Șeful statului a arătat parlamentarilor că nu numai el ci și românii sunt nemulțumiți de legile care funcționează în România

Vin în fața dvs., așa cum am promis că voi face pentru a aduce în atenție probleme importante pentru oameni și pentru o mai bună conlucrare între instituțiile statului.

Îmi doresc un Parlament puternic și care să se bucure de încrederea cetățenilor. Nu concep o țară puternică în care cea mai importantă instituție să nu fie pe măsură.

Am acordat o atenție deosebită legilor venite la promulgare, iar pe unele dintre ele le-am trimis la reexaminare cu argumente puternice. 80% dintre români sunt nemulțumiți că legile sunt greoaie. Toți vor legi mai succinte mai simple, iar aceste doleanțe trebuie să capete un răspuns, a declarat Klaus Iohannis în cadrul mesajului său adresat parlamentarilor

Șeful statului a cerut parlamentarilor legi concrete și sustenabile pe termen lung, astfel încât orice român să știe ce drepturi are și ce obligații.

Vreau legi care să nu se modifice de la un an la altul. Avem nevoie de o legislație care să arate unui pacient, de exemplu, ce drepturi are, care să permită unui investitor să deschidă o afacere fără frica că legislația se va schimba peste o lună. Avem nevoie de legi care să se întindă pe 10-15 ani. 

Nu ne mai putem permite să vorbim de stabilitate şi predictibilitate legislativă în timp ce pe fond lucrurile rămân exact la fel. Nu aş dori să ne întâlnim din nou anul viitor sau peste doi ani şi să fac acelaşi bilanţ al modificărilor legislative în domenii cheie. Abordări de tipul dăm azi o lege şi mâine o modificăm prin ordonanţă de urgenţă trebuie să dispară, nu ca o constrângere la adresa Executivului, ci ca o dovadă de responsabilitate în exercitarea competenţelor.

Să spunem punct şi de la capăt. Acesta poate fi momentul zero de la care să pornească recredibilizarea legii ca act juridic al Parlamentului şi ca fundament al relaţiilor sociale, a spus președintele Klaus Iohannis în plenul Parlamentului

Șeful statului a dat exemplu Codul Fiscal, Legea educației, Legea administrației locale, Codul Muncii, acte normative care au fost modificate de zeci de ori.

De la intrarea în vigoare și până acum, legi care privesc domenii fundamentale au fost modificate în nenumărate randuri. Vechiul Cod Fiscal – de 135 de ori. Legea Educației – de 26 de ori, Codul Muncii – de 28 de ori. 

Marile sisteme publice, Educația și Sănătatea, au suferit cel mai mult de pe urma schimbărilor frecvente legislativ. Cred că modul în care se fac și se schimbă legile este una din cauzele nefuncționării acestor sisteme.

A căuta vinovați pentru această situație nu ar folosi la nimic, s-au succedat multe legislaturi, multe guverne. Ce putem face azi e să fim responsabili, să acționăm în consecință, a mai spus Klaus Iohannis

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE