Home Politică Iohannis nu primește avion de la TAROM

Preşedintele Klaus Iohannis nu va primi o aeronavă de la compania TAROM pentru a se deplasa săptămâna viitoare la Consiliul European de la Bruxelles.

Șeful statului a făcut o cerere în acest sens la companie, însă răspunsul a fost unul sec. TAROM nu are niciun avion liber pentru perioada respectivă.

TAROM a precizat că pentru 25 şi 26 iunie au fost deja achiziţionate bilete de avion pentru alte curse. În acest context, dacă vrea neapărat un avion de la TAROM, Administraţia Prezidenţială ar trebui să plătească contravaloarea acelor bilete.

După primirea mesajului de la Administraţia Prezidenţială, prin care era solicitată o aeronavă de minimum 70 de locuri pentru operarea unei curse oficiale cu destinaţia Bruxelles, în perioada 25 – 26 iunie a.c. s-a analizat disponibilitatea şi s-a ajuns la concluzia că nu dispunem de aeronava pentru zborul special OTP-BRU-OTP din 25 – 26 iunie 2015, deoarece acest lucru ar fi presupus să anulăm sau să întârziem curse regulate şi charter; în plus, compania ar fi trebuit să plătească despăgubiri către pasagerii acestor curse anulate/întârziate. În aceste condiţii, vineri 12 iunie 2015, a fost informat telefonic departamentul Managementul Resurselor al Administraţiei Prezidenţiale, cu privire la imposibilitatea operării de către TAROM a zborului oficial solicitat de către Preşedinţia României“, precizează TAROM, la solicitarea AGERPRES.

Reprezentanţii TAROM spun că, până acum, au găsit mereu soluţii pentru călătoriile externe ale preşedintelului şi lasă se înţeleagă că vor exista colaborări şi de acum înainte.

 

Dar, de data asta, şeful statului se vede nevoit să închirieze un avion mai mic, ceea ce a face ca și delegația președintelui să fie una foarte restrânsă.

Lipsa unui avion prezidențial a fost îndelung discutată însă deocamdată nu s-a ajuns la niciun consens.

Administraţia Prezidenţială a trimis în luna mai la Guvern un memorandum privind înfiinţarea Unităţii Speciale de Aviaţie pentru transportul demnitarilor. Documentul prevede ca în subordinea MApN să fie înfiinţată această unitate care să gestioneze transportul aerian al Preşedintelui şi al premierului, având în dotare o flotilă specială, formată, într-o primă fază, din două avioane şi un elicopter.

Și tot în luma mai, premierul Victor Ponta a anunțat că Preşedinţia şi Guvernul au creat o comisie care va negocia cu Tarom achiziţionarea unei aeronave destinată zborurilor speciale. Prim-ministrul a explicat atunci că va fi un avion normal pe care îl vor utiliza preşedintele şi premierul în deplasări externe.

Administrația Prezidențială a rămas fără avion oficial din martie 2013, după ce ministrul Transporturilor de la acea vreme, Rele Fenechiu, a anunțat că Președinția are restanțe foarte mari neplătite către TAROM.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE