Home Politică Iohannis promite din nou Diasporei un Consiliu Consultativ

Președintele Klaus Iohannis le promite din nou românilor din Diaspora crearea unui Consiliu Consultativ și afirmă că legea care să reglementeze votul celor aflați peste granițe este o prioritate. Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, președintele afirmă că va continua întâlnirile cu organizațiile românilor din străinătate.

Vă asigur că voi fi mereu garantul asigurării şi respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor românilor. Dar dacă vrem ca românii să fie respectați în lume, situații inacceptabile precum ceea ce s-a întâmplat anul trecut, în noiembrie trebuie să nu se mai repete niciodată. În acest sens, adoptarea unei legi care să ofere posibilitatea exprimării dreptului la vot de către toți cetățenii din afara granițelor rămâne o prioritate. Este nu doar o obligație constituțională a clasei politice de a găsi rapid o soluție la această problemă, dar mai ales dovada minimului respect pentru cetățenii noștri aflați în străinătate, scrie Iohannis

În mesajul său, Iohannis le transmite celor din Diaspora că este nevoie de ajutorul lor pentru a clădi “o Românie prosperă” în care aceștia să revină.

Dumneavoastră, românii de pretutindeni, participați în mod direct la promovarea imaginii țării noastre în lume. Contribuiţi la dezvoltarea societăților în care munciți și trăiți, dar sunteţi parte şi din evoluţia României. De aceea, mi-am propus să identificăm modalități prin care pot fi îmbunătăţite mecanismele de dialog, consultare şi reprezentare. În acest sens, proiectul privind constituirea unui Consiliu Consultativ al românilor din afara graniţelor se află în dezvoltare, se arată în mesajul făcut public de Președinție.

Klaus Iohannis a lansat ideea înființării unui Consiliu Consultativ pentru Diaspora încă din toamna anului trecut. Într-un interviu acordat în luna septembrie 2014, Iohannis afirma că acest Consiliu va fi una dintre prioritățile sale.

Una dintre primele măsuri pe care le voi adopta în calitate de Preşedinte al României va fi crearea unui Consiliu Consultativ format din reprezentanţii comunităţilor de români de peste graniţă. Acest Consiliu va trebui să constituie cadrul în care vor fi dezbătute temele ce preocupă românii din afara graniţelor şi armonizate poziţiile instituţiilor, declara Iohannis pentru Actualitatea.it

La momentul respectiv, scopurile Consiliului urmau să fie garantarea posibilităţii de exercitare a dreptului la vot pentru toţi românii din afara graniţelor, asigurarea libertăţii de circulaţie şi a dreptului de a munci în toate statele UE, dezvoltarea reţelei de consulate şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor consulare, dezvoltarea programelor de predare a limbii române în şcolile din comunităţi cu un număr semnificativ de români și încurajarea implicării societăţii civile în programe de sprijinire a comunităţilor de români din afara graniţelor, afirma la acea vreme prezidențiabilul Klaus Iohannis.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE