Home Politică Iohannis retrimite pensiile nesimţite în Parlament

iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului legea prin care aleşii urmau să beneficieze de indemnizaţii speciale, ce ar urma să se acorde la momentul împlinirii vârstei de pensionare, atât deputaţilor şi senatorilor aflaţi în exercitarea mandatului, cât și celor care au avut calitatea de parlamentar anterior instituirii acestui drept.

Necesitatea reexaminării este motivată, pe de o parte, de caracterul excesiv și arbitrar al noii indemnizații de care ar urma să beneficieze deputații și senatorii, iar pe de altă parte, de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârșit fapte de corupție potrivit vechiului Cod penal, precum și celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate.

Iohannis încearcă, în motivarea sa, să desfiinţeze paralela pe care parlamentarii au încercat să o facă între situaţia lor şi cea a celorlalte categorii care beneficiază de astfel de indemnizaţii.

Similitudinea între parlamentari și magistrați, invocată de legiuitor, este forțată, întrucât aceștia din urmă constituie un corp de profesioniști, iar drepturile lor speciale decurg din contributivitatea pe parcursul întregii cariere. Această rațiune nu poate subzista în cazul parlamentarilor care, în virtutea mandatului reprezentativ, au o relație cu alegătorii pe care, în mod liber și acceptând rigorile demnității publice, aleg să îi reprezinte.

De asemenea, preşedintele susţine că indemnizaţiile nu au la bază principiile contribuţiilor la sistemul de asigurări sociale. Mai mult, textul are formulări nu tocmai clare, susţine Iohannis.

În plus, pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă urmează a se calcula proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară. În lipsa precizării caracterului de continuitate a celor 6 luni de mandat, se poate deduce că legiuitorul recompensează activitatea sporadică, inclusiv desfăşurarea acesteia în mandate diferite, cu singura condiţie a însumării a 6 luni, fie chiar şi neconsecutive. În raport cu durata mandatului, astfel cum este stabilită de art. 63 alin. (1) din Constituţie, termenul de 6 luni apare ca derizoriu și în contradicție cu jurisprudența Curții Constituţionale, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

DOCUMENTUL TRIMIS DE IOHANNIS CONDUCERII PARLAMENTULUI:

Potrivit proiectului de lege, un parlamentar cu un mandat în Legislativ ar urma să primească o indemnizaţie suplimentară la pensie de aproximativ 1.550 de lei. Două mandate ar urma să fie recompensate cu o pensie suplimentară de 3.100 de lei, iar aleşii cu minimum trei mandate ar urma să-şi adauge la pensie 4.600 de lei în plus, în fiecare lună.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE