Home Politică Iohannis revine asupra declarației privind Antena 3: “Am înțeles clar mesajul”

Klaus Iohannis
Sursa Foto: Facebook

Președintele Klaus Iohannis a revenit vineri seară, în timp ce se afla la Bruxelles, cu precizări pe tema pozitiei sale privind evacuarea televiziunilor din trustul Intact.

Am făcut această afirmație miercuri fiindcă atunci evaluarea mea a fost că este posibil ca prin acțiunea, așa cum a fost ea concepută, să fie afectată libertatea de exprimare, libertatea presei. Acest lucru mi s-a părut că trebuie atenționat. Ulterior, am aflat că această afirmație a mea care a vrut doar să atragă atenția că este posibil să fie afectată libertatea presei a fost interpretată în foarte multe feluri, poate și datorită faptului că m-am exprimat foarte succint. S-a vehiculat ideea că mi-aș fi schimbat abordarea, că aș fi apropiat de acest trust de presă, de această televiziune, s-au făcut fel și fel de supoziții că aș fi mai puțin atașat de statul de drept. Toate aceste speculații sunt fără niciun fel de suport real. Eu sunt convins că România este un stat de drept, va rămâne un stat de drept și voi lupta pentru ca România să rămână un stat de drept. Este evident, și am spus acest lucru de nenumărate ori, că o decizie judecătorească trebuie aplicată. Nu există niciun fel de discuții aici. În același fel însă sunt ferm convins că dreptul la liberă exprimare, dreptul la informare și libertatea presei sunt dintre cele mai valoroase bunuri câștigate la Revoluția din Decembrie ’89 și cred că oricând apare posibilitatea ca acestea să fie suprimate, nu neapărat dintr-o intenție, dintr-o abordare stângace câteodată, acest lucru trebuie atenționat, a afirmat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a mai afirmat că nu se simte apropiat de trustul Intact și că a înțeles clar mesajul pe care utilizatorii i l-au trimis pe Facebook.

Poate unii sau alții își amintesc că dimpotrivă în campania din noiembrie-decembrie 2014, campania media care s-a purtat accentele au fost tocmai de altă natură. Nu există niciun fel de intenție din partea mea, nu a existat și nu are de ce să existe să apăr pe cineva în fața legii. Eu vreau să se impună legea și sper că prin aceste câteva precizări am lămuri un pic mai bine situația. În același context, vreau să spun că am înțeles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook, a mai declarat Iohannis.

Reacția președintelui vine ca urmare a criticilor care i-au fost aduse după ieșirea sa publică anterioară pe această temă, în care a susținut poziția Antena 3 și a televiziunilor din trustul Intact.

Eu cred că ați ajuns într-o situație neplacută și inutilă. În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă. În fine, am constatat din discutțiile pe care le-am avut că există deschidere la factorii de decizie și, cu siguranță, prin discuții așezate și calme, până la urmă se găsesc soluții convenabile, a declarat Iohannis reporterului Antena 3.

Afirmația președintelui a stârnit un val de revoltă în rândul utilizatorilor Facebook ostili trustului Intact, care nu doar că l-au criticat pe Iohannis, dar au dat în număr mare Dislike paginii acestuia.

La începutul acestei săptămâni, ANAF a notificat compania Intact că trebuie să elibereze clădirile în care în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 în termen de cinci zile.

De cealaltă parte, reprezentanţii Antena 3 au susţinut că gestul ANAF reprezintă un atac la libertatea presei şi au criticat dur modul în care au acţionat reprezentanţii fiscului.

Acţiunea ANAF, organizată sub forma unui desant, care a implicat dispozitive şi forţe nemaiîntâlnite, ameninţă direct libertatea de exprimare, prin punerea în pericol a emisiei posturilor Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia Tv şi Zu Tv, au susţinut oficialii trustului Intact.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE