Home Politică Ion liescu, declaraţie şocantă despre victimele Revoluţiei: “Să nu mai stăm să...

Ion Iliescu
Sursa Foto: ARHIVĂ / stirileprotv.ro

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a declarat joi, referitor la posibila redeschidere a dosarului Revoluţiei, că îi înțelege pe cei care au suferit pierderi în 1989, însă din aceste evenimente trebuie trase învățăminte politice, nu să se “tot plângă morții”, relatează Agerpres.

Eu îi înțeleg pe cei care au avut pierderi. Dar asta a fost! A fost caracterul cel mai radical de tranformare din tot arealul nostru. Nici ungurii, nici cehii, nici polonezii nu au avut asta, nici măcar bulgarii. Deci la noi a fost o mișcare radicală de înlăturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane. Acum să stăm să tot … plângem morții, în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societății românești, a afirmat Ion Iliescu, la Palatul Parlamentului.

Declaraţia fostului preşedinte a fost făcută în contextul în care primul adjunct al procurorului general, Bogdan Licu, cel care îndeplineşte şi funcţia de procuror general interimar, a solicitat pe 22 februarie Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dosarul Revoluţiei, pentru a fi reanalizat.

Cererea lui Bogdan Licu adresată instanţei supreme vine după ce preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a făcut o nouă plângere împotriva soluţiei de clasare a dosarului. Dacă plângerea depusă de Mărieş va fi admisă, atunci dosarul va fi redeschis.

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 de persoane prin împuşcare, rănirea a 343 de persoane în alte împrejurări şi reţinerea a 924 de persoane.

Ulterior, Asociaţia 21 Decembrie şi peste 100 de victime şi urmaşi ai celor care au avut de suferit în decembrie 1989 au atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia procurorilor militari de închidere a dosarului, scrie Agerpres.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE