Home Politică IPP cere DNA să comunice stadiul dosarului “Votul din diaspora”

diaspora
Sursa Foto: Sanda Veber via Facebook

Institutul pentru Politici Publice cere DNA să spună ce măsuri au fost luate până acum în dosarul referitor la votul din diaspora de la alegerile prezidenţiale din 2014.

Astăzi, la 440 de zile de la preluarea dosarului ‘Votul din Diaspora’ de către DNA de la Parchetul General, dosar în care erau cercetate fapte de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale de către un număr de peste 200.000 de cetăţeni români din diaspora, IPP solicită DNA să clarifice în mod public care este situaţia acestui dosar şi să comunice măsurile dispuse – fie de începere a urmăririi penale şi, dacă este cazul, trimitere în judecată a celor vinovaţi de obstrucţionarea dreptului la vot, fie de clasare a dosarului, arată IPP într-un comunicat.

Institutul pentru Politici Publice este unul dintre ONG-urile care a cerut la acea vreme DNA să se implice în anchetarea modului în care românii din diaspora au fost împiedicaţi să voteze, prin organizarea unui număr prea mic de secţii.

Dacă la momentul respectiv am salutat decizia promptă a DNA de a prelua acest dosar de la Parchetul General şi categoric recunoaştem meritele instituţiei în lupta împotriva corupţiei, ale cărei rezultate le putem constata aproape zilnic, apreciem că este cu atât mai bizară completa lipsa de activitate în acest dosar de corupţie politică la nivel înalt, care a avut ca efect încălcarea dreptului fundamental la vot pentru sute de mii de cetăţeni români. Pe acest fond, IPP solicită conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie să informeze opinia publică cu privire la stadiul în care se află în prezent acest dosar, care a avut drept consecinţă subminarea democraţiei prin interzicerea dreptului la vot a unui grup atât de mare de persoane, susţine IPP.

Dosarul votului din diaspora, deschis de aproape un an şi jumătate

Dosarul votului din diaspora a fost deschis de Parchetul General pe 18 noiembrie, în paralel o anchetă privind obstrucționarea scrutinului fiind derulată și de Direcția Națională Anticorupție.

Ulterior, în decembrie 2014, DNA a preluat și ancheta Parchetului General, însă până acum niciun demnitar responsabil de organizarea votului din Diaspora nu a fost chemat la audieri și nici nu există vreo cerere de urmărire penală pe numele vreunui membru al Guvernului.

Direct vizat de acuzațiile privind o posibilă obstrucționare a votului în străinătate, în decembrie 2014, după ce a pierdut alegerile prezidenţiale, prim-ministrul Victor Ponta declara că dacă va fi pus sub urmărire penală pentru modul de desfăşurare a votului din diaspora, îşi va da demisia.

Cu siguranţă dacă DNA va cere începerea urmării penale faţă de mine voi demisiona. Doar n-o să spunem acum că stă prim-ministrul cercetat penal. Dacă mă va întreba cineva de la Parchet, voi spune acelaşi lucru: da, greşeli s-au făcut, dar intenţie din partea cuiva nu a existat de niciun fel. Răspunderea politică există, de aceea a demisionat ministrul de externe, dar răspundere penală nu există pentru că legea penală se aplică pentru faptele penale. Greşelile politice se plătesc politic, spunea atunci Victor Ponta

Scandalul privind votul din diaspora a început după ce pe 2 noiembrie 2014, la secţiile de vot din străinătate s-au creat cozi imense, mii de români neputând să aibă acces la urne pentru a vota, din cauza condiţiilor organizatorice precare.

Imediat după primul tur, Biroul Electoral Central a cerut Ministerului de Externe suplimentarea numărului de secții de vot din străinătate, însă Titus Corlătean, a refuzat cererea explicând că nu există o bază egală pentru acest lucru. În același timp și-a anunțat și demisia din fruntea Ministerului de Externe.

Locul său a fost luat de Teodor Meleșcanu care a fost ministru doar opt zile. Imediat după al doilea tur de scrutin, Meleșcanu a anunțat că își asumă responsabilitatea pentru că și la acest tur, au fost sute de români care nu au reușit să voteze.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE