Home Extern Jihadist infiltrat într-unul dintre cele mai mari servicii secrete din Europa. Măsuri...

infiltrat
Sursa Foto: dhnet.be / Arhiva

Descoperirea unui posibil islamist infiltrat în serviciul secret german însărcinat cu contraspionajul aduce în atenţie modul în care acest serviciu îşi recrutează agenţii, iar prima măsură luată va fi reexaminarea periodică a acestui personal, relatează presa germană sintetizată vineri de agenţia EFE, citată de Agerpres.

Potrivit cotidianului Bild, primii vizaţi de această măsură vor fi cei recrutaţi în ultimii doi ani de Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV), serviciul german de informaţii interne din care făcea parte şi acel presupus islamist. Se vor efectua de asemenea verificări ce privesc anturajul şi familia colaboratorilor acestui serviciu.

Despre cazul presupusei ‘cârtiţe’ islamiste s-a aflat marţi, când Procuratura a confirmat arestarea unui bărbat în vârstă de 51 de ani bănuit că ar fi un islamist radical şi care lucrează pentru BfV din luna aprilie. Potrivit Bild, între timp jurnaliştii acestei publicaţii au descoperit că respectivul agent a fost şi actor în filme porno cu conţinut gay.

Faptul că un asemenea individ a reuşit să treacă de toate testele BfV se explică prin nevoia urgentă a acestui serviciu de a recruta colaboratori, scrie publicaţia menţionată, care face referire la o informaţie oferită sub protecţia anonimatului chiar de un colaborator al BfV.

Însă nu este clar dacă agentul în prezent arestat, prezentat sub numele de Roque M., face parte dintr-un plan mai amplu de infiltrare a islamiştilor radicali în serviciile secrete germane, scrie publicaţia Suddeutsche Zeitung, care menţionează că responsabilii însărcinaţi cu interogarea lui susţin că el ar suferi de tulburări psihice.

Profilul care i-a fost constituit în timpul procesului de evaluare pentru un post de ‘colaborator în activităţi de supraveghere’ este aparent în regulă, mai notează Suddeutsche Zeitung. Tată a patru copii, căsătorit cu o femeie medic, angajat la o bancă unde s-a ocupat de marketing, Roque M şi-a motivat candidatura la BfV prin restructurarea societăţii unde lucra şi dorinţa de a găsi ‘noi provocări’.

El s-a deconspirat în final prin participarea la un chat pe internet în care s-a identificat în faţa unui alt presupus jihadist ca angajat al BfV şi i-a propus acestuia din urmă facilitarea accesului în acest serviciu pentru alţi islamişti, în vederea comiterii unui atentat împotriva ‘necredincioşilor’. Dar interlocutorul său era de fapt un informator al serviciilor secrete germane care a raportat imediat acest caz, notează Agerpres.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE