Home Extern Justiţia altfel! Cum e pedepsit un violator român în Marea Britanie

În timp ce în România judecătorii decideau în cazul violatorilor de la Vaslui, o altă sentinţă, tot pentru un violator român, era dictată în Marea Britanie. Cele două cazuri sunt asemănătoare însă, sentinţele sunt complet diferite. Românul din Anglia a primit o pedeapsă dublă faţă de violatorii condamnaţi în România.

După ce a fost găsit vinovat pentru viol, Tudor Tofoi, un  român în vârstă de 21 de ani, şi-a ascultat senţinţa. A fost condamnat la ani grei de închisoare. BBC anunţă că românul va avea de ispăşit 15 ani de detenţie, în timp ce Kent online susţine că pedeapsa aplicată este de 18 ani de închisoare.

Conform presei din Regat, abia după 10 ani, dacă se va considera că s-a îndreptat, românul ar putea cere eliberarea condiţionată. Însă, va rămâne definitiv în registrul abuzatorilor sexuali. De altfel, el poate să-şi execute pedeapsa în România, dacă autorităţile engleze vor stabili extrădarea lui.

Tudor Tofoi nu a atacat singur. Anul trecut, chiar în zorii zilei de 25 decembrie, în dimineaţa de Crăciun, o urmărit o tânără care ieşea dintr-un bar. Împreună cu un prieten, tot român, au atacat victima când a ajuns într-o zonă retrasă. Au abuzat-o sexual într-un mod violent şi brutal, au notat anchetatorii. Apoi, amândoi agresorii români au fugit. Însă, Tofoi a fost convins de către mama sa să se întoarcă în Regat pentru a se predea, ceea ce a şi făcut.

Celălalt român este în continuare căutat. Infracţiunea comisă a avut loc în Dover. Anchetatorii britanici cred că al doilea violator se ascunde în România.

Instanţa care l-a condamnat pe român a considerat că acesta este un pericol pentru femei.

“Eşti un tânăr inteligent, dar arogant şi manipulator, iar pentru acţiunile tale nu ai nicio remuşcare” – a afirmat judecătorul, scrie presa din Regat.

În România, tinerii din Vaslui au primit pedepse între 5 ani şi 8 luni şi 8 ani şi patru luni, deşi au fost găsiţi vinovaţi, în primă instanţă, pentru viol şi lipsire de libertate.

În ţara noastră, limita maximă a pedepsei pentru viol este de 12 ani de închisoare, iar în cazul unei infracţiuni de lipsire de libertate, cu punerea în pericol a vieţii victimei, se poate ajunge la o pedeapsă maximă prevăzută prin lege de 10 ani de închisoare.

Conform noului Cod de Procedură Penală, la pedeapsa cea mai grea se aplică un spor de o treime din a doua pedeapsă. În aceste condiţii, pragul maxim al pedepsei prevăzută de lege, în cazul violatorilor din Vaslui, este de 13 ani şi 3 luni de închisoare. Vechiul Cod prevedea doar pentru viol un prag maxim de 18 ani de închisoare, dar legea a fost modificată în februarie 2014.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE