Home Politică Klaus Iohannis cere Guvernului să renunţe la proiectul privind graţierea

Sursa Foto: Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut vineri, public, guvernului Grindeanu să renunţe la proiectul ordonanţei privind acordarea de graţieri.

Proiectele de Ordonanțe de Urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicație, o spun cele mai autorizate voci din Justiție. Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casație şi Justiție, DIICOT, asociațiile magistraților și organizații ale societății civile s-au pronunțat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupție, abuz în serviciu și integritate, în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă. Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste Ordonanțe de Urgenţă, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Ministrul Justiţiei a reacţionat, la scurt timp după apelul lansat de Klaus Iohannis. Citeşte aici care este reacţia oficialului Guvernului: Ministrul Justiţiei, replică după ce Klaus Iohannis a cerut Guvernului să renunţe la proiectul privind graţierea

Atât Parchetele, cât şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor s-au declarat, în cea mai mare parte, împotriva proiectului de ordonanţă privind graţierile.

Parchetul General, spre exemplu, a propus ca soluţie pentru supraaglomerarea închisorilor amenajarea unor spaţii de detenţie în unităţi militare dezafectate.

Ministerul Public avertizează asupra consecinţelor adoptării proiectelor de ordonanţă privind modificarea Codului penal, Codului de procedură penală şi graţierea unor pedepse şi propune – ca soluţie la problema supraaglomerării penitenciarelor – transferul unor unităţi militare dezafectate de la Ministerul Apărării Naţionale la Ministerul Justiţiei, în vederea amenajării de locuri de detenţie, arată un mesaj postat pe pagina de Facebook a Parchetului General.

Anterior, procurorii avertizaseră că sunt multe cazuri în care suspecţii ar putea scăpa basma curată, dând ca exemplu Dosarul Colectiv.

Citeşte mai mult despre acest caz aici: ANUNȚ ȘOC de la Parchetul General privind ancheta în dosarul #Colectiv

La rândul său, DNA a susţinut că nu se justifică schimbarea cadrului legislativ în regim de urgenţă şi în lipsa unor analize obiective.

Direcţia Naţională Anticorupţie consideră că modificarea cadrului legislativ în regim de urgenţă şi în lipsa unor analize obiective care să ateste o nevoie socială imperioasă este nejustificată. Legislaţia penală trebuie să realizeze un echilibru între nevoia societăţii de a trage la răspundere toate persoanele care au săvârşit infracţiuni şi drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate ori aflate în executarea pedepselor aplicate, însă modificările propuse ar altera acest echilibru, arăta un comunicat al DNA de la acea dată.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE