Home Politică Klaus Iohannis: Respingem orice ultimatum în privința crizei refugiaților

Sursa Foto: Facebook

Președintele Klaus Iohannis și-a reconfirmat poziția în fața crizei refugiaților. Șeful statului a dat din nou asigurări că România nu va accepta cotele impuse de Comisia Europeană.

Suntem pentru solidaritate în UE, suntem solidari cu statele membre afectate. Trebuie să respingem manifestările radicale și să dovedim echilibru și înțelepciune. De aceea, nu cred că această criză poate fi rezolvată printr-o abordare matematică, contabilă, ci prin dialog deschis, prin consultare cu statele membre, printr-o decizie consensuală.

Nu vorbim de locuri de cazare, ci despre oameni, despre integrarea în societate, accesul în societate și locuri de muncă pe termen lung. Nu cred că între parteneri lucrurile se rezolvă prin ultimatumuri, amenințarea de sancțiuni, ci prin dialog, a declarat Klaus Iohannis în fața Parlamentului

O decizie în privința primirii refugiaților în România va fi luată joi în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, a anunțat președintele României.

Mâine, la CSAT, vom conveni asupra pașilor pe care România trebuie să-i facă în acest proces. De câte ori situația o va impune, voi comunica cu Parlamentul și cu alte instituții, a afirmat Klaus Iohannis

Declarațiile președintelui din fața Parlamentului au venit în contextul în care Comisia Europeană a decis că țara noastră trebuie să primească 6.351 de imigranți, variantă respinsă de autoritățile de la București.

De altfel, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat ferm săptămâna trecută opoziția față de proiectul Comisiei Europene privind distribuirea imigranților.

Am luat act cu oarece nemulţumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European. După părerea mea nu va duce spre o soluţionare. Oricum avem de-a face cu un proiect care prevede şi detalii care poate n-ar fi fost necesare în această fază a numărului de imigranţi care vor putea fi repartizaţi în diferite state, a arătat şeful statului

Premierul Victor Ponta a precizat, la rândul său, că România nu poate primi mai mult de 1780 de imigranți.

Poziţia României este aceea de solidaritate, de sprijin, de respectare a obligaţiilor pe care le avem şi de a face ceea ce putem să facem. Capacitatea noastră este de 1.786. În condiţiile în care avem deja o parte din aceste locuri, vreo 200, deja ocupate, nu putem să ne angajăm la mai mult decât putem face. Cel mai rău lucru e să te angajezi la ceva ce nu poţi face. Mai bine să spui adevărul şi să spui foarte clar ce poate să facă România şi nu cote obligatorii, ci cote în funcţie de posibilităţile fiecărei ţări. Asta e poziţia României, a declarat Victor Ponta

Statele membre ale UE, reunite luni la Bruxelles la nivel de miniștri de interne, nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la repartizarea obligatorie a 120.000 de refugiați suplimentari, pentru a face față crizei imigrației.

Poziții ferme împotriva cotelor obligatorii impuse de Comisia Europeană au avut Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, dar și România.

Am ajuns astăzi la un acord privind repartizarea a 160.000 de refugiați. Nu am ajuns la un acord cu privire la fixarea de cote. Vom perfecta acordul abia în timpul viitoarei reuniuni din 8 octombrie. Aceasta este o etapă importantă, însă foarte departe de ceea ce așteptam noi ca solidaritate în UE, a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere

Statele membre au confirmat în schimb că își vor repartiza primirea a circa 40.000 de refugiați, așa cum se prevăzuse încă la sfârșitul lunii iulie. Dintre aceștia, României îi sunt repartizați 1705 de imigranți.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE