Home Politică Klaus Iohannis va prezenta Strategia de Apărare în Parlament

Președintele Klaus Iohannis va veni pe 22 iunie în fața Parlamentului pentru a transmite un mesaj privind Strategia Națională de Apărare a Țării.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului a trimis deja documentul către Parlament.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis vineri, 12 iunie a.c., Parlamentului României, Strategia Naţională de Apărare a Ţării. Totodată, domnul Președinte Klaus Iohannis a transmis Președintelui Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, și Președintelui Camerei Deputaților, domnul Valeriu Zgonea, în conformitate cu prevederile Art. 88 din Constituţia României, republicată, solicitarea de a adresa Parlamentului un mesaj referitor la Strategia Națională de Apărare a României, în ședința reunită a celor două Camere, luni, 22 iunie a.c., începând cu ora 17.00. – arată comunicatul prezidențial.

Strategia Națională de Apărare a fost discutată de Klaus Iohannis cu toți reprezentanții partidelor parlamentare, iar apoi a fost prezentată de președinte în ședința CSAT.

Pe 10 iunie, CSAT a hotărât trimiterea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării “O Românie puternică în Europa şi în lume” către Parlament pentru a fi adoptată.

Am gândit această strategie ca pe un document integrator, care oferă o viziune şi o direcţie în materie de securitate naţională. Viziunea mea este a unei Românii puternice în Europa şi în lume, asta însemnând pentru mine cel puţin trei lucruri: un stat care îşi apără cetăţenii, oriunde s-ar afla ei, o ţară care îşi apără valorile, interesele, simbolurile, dar şi bunurile naţionale şi resursele naturale, care ştie să-şi protejeze patrimoniul, domeniile de excelenţă, care pune prioritate pe educaţie şi pe sănătate şi, în al treilea rând, un stat care contribuie la menţinerea securităţii colective alături de partenerii lui şi la promovarea democraţiei şi libertăţii. – a spus şeful statului.

Iohannis a indicat că acestea presupun continuitate în angajamente şi predictibilitate în acţiuni și a arătat că Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la UE sunt reafirmate ca piloni ai politicii externe şi de securitate.

Una dintre principalele noutăţi aduse de această strategie este conceptul de ‘securitate naţională extinsă’. Securitatea naţională nu este privită doar prin perspectiva apărării, ci prin evaluarea aspectelor care ţin de ordine publică, economie, infrastructură, educaţie, sănătate, mediu, cultură, fiindcă toate acestea au un impact asupra securităţii naţionale. – a mai spus Klaus Iohannis.

Pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare au fost consultate comisiile de apărare ale Parlamentului, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic, ai instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Conform legii, Strategia Naţională de Apărare trebuie înaintată Parlamentului în termen de şase luni de la învestirea în funcţie a preşedintelui, care a avut loc pe 21 decembrie 2014.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE