Home Ştirile zilei Kovesi subliniază că judecătorii îl pot pune pe Ponta sub control judiciar

panama
Sursa Foto: capital.ro

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a vorbit joi seară, într-o emisiune TV, despre ce posibilităţi sunt să fie pus Victor Ponta sub control judiciar. Aceasta a declarat că, acum, judecătorii pot face asta.

După ce procurorii au trimis dosarul în instanţă, nu mai pot dispune ei măsuri preventive.

“Din momentul în care procurorii DNA au întocmit rechizitoriul și instanța de judecată a fost învestită să judece acest dosar, procurorii nu mai pot dispune niciun fel de măsură preventivă sau nicio altă măsură care s-ar impune sau nu într-un dosar. Deci o eventuală măsură preventivă poate fi decisă doar de completul de judecată”, a afirmat Kovesi la Digi24.

Şefa DNA a vorbit despre un alt aspect al dosarului Turceni-Rovinari, în care premierul este inculpat. Complexul Energetic Oltenia nu a răspuns cererii DNA de a se constitui parte civilă, deși pierderile sunt de peste 20 de milioane de lei.

În acelaşi dosar este judecat şi senatorul Dan Şova, cel care ar fi primit banii de la Turceni şi Rovinari, iar casa acestuia de avocatură a încheiat o colaborare cu firma avocatului Ponta, în privinţa unei asistenţe juridice pe probleme de drept penal, dar care nu ar fi fost niciodată executată, deşi banii au fost livraţi.

Cu privire la inculpatul Ponta, doar ANAF s-a constituit parte civilă şi cere recuperarea unui prejudiciu de 51.000 de lei.

Despre instituţia publică care nu a dorit să intre în acest proces, Kovesi spune că nu este o premieră şi sugerează că nu companiile de stat ar trebui, pe viitor, să decidă dacă se constituie sau nu parte civilă, ci chiar statul român.

“Spre deosebire de magistrați, care la momentul trimiterii în judecată sunt suspendați din funcție și nu-și mai pot exercita atribuțiile, cred că aceeași regulă ar trebui aplicată și celorlalți funcționari din instituțiile publice, pentru că nu este normal, dacă sunt suspiciuni că o instituție publică a fost fraudată, acea instituție publică să nu participe în calitate de parte civilă la procesul penal. (…) Statul ar putea fi prejudiciat printr-o astfel de inactivitate în acest caz, aceea de a nu participa în proces ca parte civilă și a nu te constitui ca parte civilă”, a declatat șefa Parchetului.

Kovesi a fost pusă să comenteze declaraţia premierului, conform căreia procurorii s-au grăbit să-l trimită în judecată la presiuni exercitate de către preşedintele Klaus Iohannis.

“De obicei nu comentez ce zic oamenii politici. Pot să vă spun că instituția pe care o reprezint și colegii cu care lucrez zi de zi își fac datoria așa cum scrie în lege”, a adăugat ea.

Procurorul-şef nu a vrut să dea detalii despre cealaltă acuzaţie, şi anume conflictul de interese, pentru care Victor Ponta nu a fost pus sub învinuire, pentru că Parlamentul a respins cererea DNA. Însă, a precizat că pentru acest capăt de acuzare s-a făcut o disjungere, adică un nou dosar, iar procurorii încă adună probe.

Conform procedurii penale, dacă anchetatorii strâng noi informaţii care ar putea duce la extinderea cercetărilor, acest lucru ar putea constitui un nou fundament legal pentru ca magistrații să ceară iarăşi Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii deputatului Victor Ponta. Iar urmărirea penală pentru fapte săvârşite în perioada mandatului poate atrage suspendarea din funcția de premier.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE