Home Eveniment Laura Codruţa Kovesi, apel de urgenţă la CSM. Ce solicită şefa DNA

kovesi

Direcţia Naţională Anticorupţie a lansat un apel în care le cere membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să aibă o reacție fermă față de “atacurile fără precedent care îi țintesc pe procurorii anticorupție”, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii susţin că aceste atacuri sunt “declanșate de trusturi de presă partizane ale unor curente politice sau ale unor grupuri de interese de afaceri împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA”.

În document, DNA susţine că situaţia nu favorizează actul de justiție ci, dimpotrivă, subminează autoritatea judecătorească.

Este fără precedent cum, trusturi de presă partizane unor curente politice sau unor grupuri de interese de afaceri, împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA, fac zilnic nenumărate declarații publice și comentarii, prin care procurorii DNA sunt înfierați, calomniați, li se dezvăluie aspecte din viața privată, susţine Direcţia Naţională Anticorupţie.

DNA afirmă că, în faţa acestor acuzaţii, procurorii nu se pot apăra public, deoarece legea nu le permite.

Tot acest climat mediatic nu a fost și nu este unul care să favorizeze actul de justiție, dar procurorii DNA își fac datoria, în ciuda acestui climat neprielnic, iar pentru a se apăra împotriva acestor atacuri, uzează de instrumentele legale care prevăd posibilitatea de a se adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea reputației sau a independenței. De aceea considerăm că necesitatea unor mecanisme mai puternice de contracarare este evidentă, în contextul în care se fac inclusiv afirmații foarte grave și hazardate că dosarele sunt falsificate, potrivit aceluiaşi comunicat.

Direcţia Naţională Anticorupţie face referire la raportul MCV şi aminteşte că anul trecut au fost trimise 24 de sesizări privind apărarea independenței sistemului judiciar și informări adresate procurorului general al PICCJ.

Ne aflăm în situația în care procurorii DNA sunt agresați prin acuzații foarte grave, profund ofensatoare și absurde în talk show – uri ale anumitor canale TV, site-uri de cancan sau ziare partizane unor curente și grupuri de interese, așa încât se poate vorbi de o presiune exercitată de persoanele cercetate asupra procurorilor și asupra DNA de natură a submina grav autoritatea judecătorească și a pune în discuție deontologia profesională a magistraților, mai arată DNA.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE