Home Eveniment Laura Codruţa Kovesi, după adoptarea Ordonanţelor de Urgenţă: “Este mai rău decât...

kovesi

Laura Codruţa Kovesi anunţă că a aflat de noua formă a Ordonanţelor marţi seară, în jurul orei 19, când CSM a primit proiectele spre avizare. După şedinţa de Guvern, ministrul Justiţiei a anunţat însă că Guvernul a decis să adopte unele Ordonanţe de Urgenţă şi să proiectul graţierii în Parlament. “Acest proiect este mai rău decât cel iniţial, din perspectiva luptei anticorupție”, afirmă şefa DNA într-o discuţie cu reporterii Agerpres.

Kovesi a atras atenţia şi asupra modului în care au lucrat membrii Guvernului Grindeanu, la ceas de seară.

“Nu pot să comentez ce efecte vor avea OUG adoptate în această seară întrucât nu le-am citit. (…) În această seară, în jurul orei 19,00, am primit din partea CSM un proiect de OUG de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală pentru a ne exprima punctul de vedere până dimineață, la ora 9,00. În adresa Ministerului Justiției către CSM și care ne-a fost trimisă odată cu proiectul se prevedea că acesta este trimis cu rugămintea de a fi avizat. Am fost surprinsă să văd că acest proiect nu conține observațiile pe care sistemul judiciar, în special DNA, le-a făcut la proiectul inițial. Mai mult decât atât, nu înțelegem de ce este așa de mare urgență pentru a sta noaptea și a da un punct de vedere pe legi atât de importante cum sunt Codul penal și Codul de procedură penală. (…) Pot să spun că acest proiect nou este mai rău decât proiectul inițial din perspectiva luptei anticorupție, practic lipsește de relevanță lupta împotriva corupției în România dacă acest proiect de lege va fi adoptat”, afirmă procurorul-şef DNA, potrivit Agerpres.

Laura Codruţa Kovesi a vorbit despre mai multe infracţiuni de corupţie sau asimilate corupţiei care ar urma să fie dezincriminate odată cu publicarea Ordonanţelor în Monitorul Oficial.

“Este interesant că în acest proiect au fost introduse anumite dispoziții pentru a favoriza, pentru a ajuta persoanele care dețin funcții de conducere atunci când acestea comit fapte de favorizarea infractorului sau de abuz în serviciu în legătură cu emiterea, aprobarea sau adoptarea unor acte normative. Practic, dacă se adoptă acte normative prin care se comite prejudiciu sau cu încălcarea legii, acestea nu vor mai putea fi investigate — și aici nu ne referim la acte normative de tipul legi sau OUG, ci la acte normative în sens larg, chiar și la legislația secundară, respectiv HG, decizii, ordine de ministru care au caracter normativ. Dacă acestea se fac cu încălcarea legii și produc prejudicii, ele nu vor mai putea fi investigate și nici pedepsite”, a explicat Kovesi, potrivit sursei citate.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat printr-un mesaj dur, pe Facebook. În timp ce mii de oameni au ieşit în stradă, în faţa Guvernului României, unde ofiţerii SPP au baricadat toate intrările în clădire.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE