Home Ştirile zilei Legătura dintre dosarele care au decapitat Iaşiul. Adomniței ajunge vineri în instanță

Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniței, a fost reținut joi seară de către procurorii DNA. El este acuzat de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual. Potrivit anchetatorilor, el a încercat să acopere un prejudiciu adus instutuţiei pe care o conduce în valoare de 213.000 lei, adică peste 48.000 de euro.

Practic, spun anchetatorii, Adomniţei a aprobat plata unor facturi către o firmă care nu îşi respectase obligațiile față de Consiliul Județean Iaşi. Şi a încercat să o protejeze atunci când au apărut controalele. Este vorba de firma administrată chiar de fina lui Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi.

Contractul aflat sub cercetare este un contract de promovare a judeţului Iaşi, iar anchetatorii susțin că firma nu şi-a îndeplinit decât 11 puncte din cele 16 prevăzute de contract. Mai exact, lipsesc 948 de albume de prezentare a judeţului, machetele pentru acestea şi nu au fost tipărite cele 1.000 de broşuri turistice, bilingve, pentru care firma a fost plătită. De asemenea, au mai contabilizat procurorii anticorupţie, nu e realizat DVD-ul de prezentare a judeţului Iaşi.

După percheziţiile de astăzi, efectuate chiar şi la sediul Consiliului Judeţean Iaşi, în acelaşi dosar au mai fost reținute şi două directoare din Consiliul Județean, dar şi fina primarului Ghe. Nichita, Letiţia Elena Popa.

Potrivit comunicatului de presă al DNA, Adomniței ar fi cunoscut că firma nu şi-a executat datoriile. Dar ar fi încercat să acopere acest lucru. Ar fi determinat angajaţi din instituţie să încheie cu firma respectivă acte false, ar fi creat aparenţa că toate materiale au fost primite pentru a-i oferi timp finei primarului să-şi finalizeze lucrarea înainte de a se încheia o misiune de audit intern. Mai mult decât atât, arată procurorii, Adomniţei ar fi intimidat membrii comisiei de audit, umilindu-i şi reproşându-le că au controlat sediul firmei fără aprobarea sa.

Nu s-a stabilit încă dacă Adomniţei a avut o contribuţie ilegală şi în etapa atribuirii contractului. Este clar până acum pentru anchetatori doar faptul că fina primarului Nichita a falsificat CV-uri ale angajaţilor firmei la care este administrator pentru a câştiga licitaţia.

Joi seară, Cristian Adomniţei a fost dus în arestul IPJ Iaşi. Iar vineri el este dus în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru următoarele 30 de zile.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE