Home Sanatate Legătura neştiută dintre cancer şi purtarea pantofilor cu toc înalt. Ultimul studiu...

Un studiu făcut de profesorii de la Universitatea California de Sud scoate la iveală o legătură primejdioasă între purtarea zilnică a pantofilor cu toc înalt şi cancer.

Se cunoaştea faptul că tocurile înalte pot duce la diferite probleme legate de oboseală musculară, o uzură a articulaţiilor şi chiar probleme legate de mobilitate, însă profesorii explică de ce cred că problemele pot fi mult mai grave, până la a ajunge chiar la temuta boală.

Doctorul David Agus, profesor la Facultatea de Medicină, de la Universitatea California de Sud, explică faptul că purtarea pantofilor inconfortabili în fiecare zi nu provoacă doar dureri inutile, ci declanşează o inflamaţie care pune organismul să lupte tot timpul, consumând energiile.

De obicei, inflamaţia piciorului se vindecă printr-un proces natural, doar că de cele mai multe ori, atunci când această luptă se duce zilnic, organismul se confruntă cu stimuli nocivi, cum ar fi bacteriile din diferite leziuni provocate de pantofii de tip stiletto.

Aceşti factori chimici duc la un răspuns tot mai lent al organismului, se deriorează ţesuturile, iar procesul de vindecare nu mai este unul simplu.

“Anumite tipuri de inflamatie au fost legate de boli degenerative, inclusiv boli de inimă, Alzheimer, boli autoimune, diabet, dar poate creşte în mod dramatic riscul de cancer”, spune profesorul Agus, potrivit Daily Mail.

Concluzia lui este explicată prin procesul de deteriorare a genelor. Inflamaţia cronică împiedică procesul de “reparare” naturală a ADN-ului, pentru că organismul se va concentra zilnic asupra inflamaţiei, iar astfel creşte riscul îmbolnăvirii de cancer.

“Cancerul este ca un gigant adormit, se află în stare latentă în noi toţi. Uneori, el se trezeşte brusc, incitat de o creştere anormală a celulelor în diferite părţi ale corpului, ceea ce numim tumoare. Dar, în cele mai multe dintre cazuri, acest gigant va fi trimis din nou la somn prin arsenalul mecanismelor viclene ale organismului”, explică profesorul.

Problemele apar atunci când se întâmplă ceva care slăbeşte mecanismul nostru de apărare. Iar tocurile înalte, consideră el, sunt o piedică inutilă pentru o sănătate optimă. Astfel, chiar dacă tocurile înalte nu provoacă în mod direct cancer, purtarea zilnică împiedică abilităţile naturale ale organismului să lupte împotriva cancerului.

Renumitul doctor le recomandă femeilor să nu mai poarte tocuri înalte atunci când, la finalul zilei, simt o durere a picioarelor sau acea zvâcnire, o tensiune în muşchi.

Orice toc înalt va înclina corpul în faţă, ceea ce înseamnă că femeile trebuie să se aplece înapoi, punând presiune pe coloana vertebrală. Un toc mai mic va provoca mai puţine daune, dar este important şi ca pantoful să fie comod. Poate fi la fel de periculoasă o pereche de încălţăminte care striveşte degetele.

Profesorul doctor Agus crede că nu ne îmbolnăvim de cancer pentru că organismul nostru “are” ceva, ci pentru din cauza a aceea ce “facem” cu corpul nostru.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE