Home Politică Legea alegerilor locale se schimbă. Cum îți vei alege primarul și șeful...

Sursa Foto: Camera Deputatilor via Facebook

Camera Deputaților dezbate miercuri proiectul legii alegerilor locale, adoptat de Senat. Documentul prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, alegerea preşedintelui consiliului judeţean de către consilierii judeţeni şi menţinerea pragului electoral la 5% pentru partidele politice. De asemenea, un cetăţean al Uniunii Europeană poate candida, la viitoarele alegeri locale, şi pentru funcţia de primar, alături de cele de consilier local şi judeţean.

Forma stabilită de Comisia de Cod Electoral nu diferă foarte mult față de varianta adoptată de Senat. Deputații au stabilit ca listele care se pun la dispoziţia publicului sau a partidelor politice să nu conţină în continuare date cu caracter personal.

“Listele care se află în posesia preşedintelui secţiei de votare ştim că întotdeauna au conţinut CNP şi datele cu caracter personal, pentru că sunt prevăzute în lege în mod expres. Nicio prevedere a legii nu permite ca date cu caracter personal să ajungă în locuri sau pe mâna celor care nu au dreptul să primească aceste date”, a precizat la finalul şedinţei preşedintele comisiei, deputatul PNL Mihai Voicu.

Acesta a declarat că o altă modificare o reprezintă clarificarea lucrurilor de care acum se ocupă Autoritatea Electorală Permanentă, cum ar fi registrul electoral, verificarea şi prevenirea votului multiplu.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE