Home Economic Legea care elimină 102 taxe, adoptată de Parlament. De ce cheltuieli scapă...

taxe
Sursa Foto: jurnalul.ro

Proiectul de lege care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale a fost adoptată marţi de Camera Deputaţilor şi va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Cele mai intense dezbateri le-a stârnit taxa radio-tv, care ar fi urmat să rămână în vigoare, potrivit unei decizii a Comisiei de buget – finanţe. Iniţiatorul legii, Liviu Dragnea, a insistat însă ca şi aceasta să fie eliminată, decizie asumată de 109 deputaţi.

Deputatul PNL Andreea Paul a criticat această decizie, arătând că “se pune pumnul în gură radioului şi televiziunii publice”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut deputaţilor să susţină eliminarea taxei radio-tv, afirmând că acest proiect de eliminare a unor taxe va da încredere românilor.

Este o lege care poate da încredere românilor şi celor care îşi cumpără o maşină din munca lor şi celor care trebuie să plătească anumite taxe şi nu vor să piardă timpul la cozi, să nu mai fie umiliţi, să folosească timpul pentru muncă sau a se odihni. Această lege va da încredere românilor din afara graniţelor că vor putea mai uşor să-şi rezolve problemele legate de taxele consulare şi să aibă o relaţie mult mai simplu şi mai eficient cu ambasadele şi consulatele noastre. Eliminarea acestor taxe va da încredere românilor că ceva începe să se schimbe în bine în această ţară, a spus Dragnea, la dezbaterile asupra proiectului de lege.

El a arătat că ani la rând românii şi-au consumat timpul la cozi interminabile şi au suportat umilinţa de a fi trimişi de la un ghişeu la altul pentru a plăti tot felul de taxe, timbre, tarife.

De foarte multe ori, valoare acestor taxe este ridicol de mică şi ridicol de puţin importantă în comparaţie cu cozile interminabile la care trebuie să stăm pentru a le plăti. Toţi românii au trecut prin acest calvar, au trecut de la indignare, furie, apoi de la deznădejde la resemnare. Românii nu sunt foarte afectaţi de nivelul acestor taxe, dar mai suportă insulta de a-şi irosi timpul, nervii şi banii şi liniştea la cozile sistemului public. Eliminarea acestor taxe reprezintă 90% din timpul pierdut de români pentru plata obligaţiilor către stat, a adăugat liderul PSD.

El a arătat că impactul asupra bugetului de stat este de 0,1%, dar acest subiect nu trebuie abordat strict contabil. “Acest 0,1% se duce la 0,007%”, a mai spus Dragnea.

Liderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a amintit că liberalii susţin debirocratizarea şi reducerea taxelor, dar consideră că acesta este un proiect pentru campania electorală.  El a mai spus că PNL nu se opune debirocratizării şi reducerii taxelor, dar consideră că proiectul capătă turnură demagogică deoarece este dezbătut în campanie electorală.

Deputatul ALDE Octavian Popa a spus că proiectul este foarte bun şi şi-a exprimat speranţa că şi alte iniţiative importante vor trece prin Parlament la fel de rapid.

Liderul deputaţilor UDMR Mate Andras a spus, la rândul său, că procedura de urgenţă în privinţa acestui proiect nu este o problemă şi a precizat că formaţiunea sa susţine această iniţiativă de reducere a taxelor.

Şi deputatul minorităţilor naţionale Adrian Merka a arătat că susţine proiectul, afirmând că este un lucru bun pentru România.

Ce taxe elimină legea lui Dragnea

Printre taxele care vor fi eliminate se află:

 • timbrul de mediu pentru autovehicule
 • taxe la Registrul Comerţului
 • taxe consulare şi de cetăţenie
 • taxe pentru cazierul fiscal
 • taxele radio-tv
 • taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar
 • taxa pentru pierderea sau modificarea actelor
 • taxe extrajudiciare de timbru
 • taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv
 • taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public
 • tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii

Guvernul, nemulţumit de legea privind eliminarea taxelor

ursa de finanţare lipseşte la proiectul privind eliminarea celor peste 100 taxe, iar Guvernul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale, a declarat, marţi, Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.

“Analizăm această opţiune (de sesizare a Curţii Constituţionale n.r.). Pot să vă spun că impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanţare aşa cum prevede legea responsabilităţii fiscale, legea finanţelor publice şi chiar Constituţia. La nivelul Guvernului susţinem eliminarea unor taxe, acesta a fost şi punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil şi pe care îl puteam susţine în 2017”, a spus Dragu.

Potrivit acesteia, pentru taxa radio-tv impactul ar fi de circa 600 milioane lei.

“Aici avem două elemente, respectiv finanţarea care nu este prevăzută în proiectul de lege din Parlament şi mai este cadrul legal. Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio şi televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare şi sunt parte din cadrul legal de funcţionare a radioului şi televiziunii. Nu putem plăti integral funcţionarea acestor două instituţii pentru că legislaţia curentă nu ne permite acest lucru. Este vorba de lege organică care poate fi dată în Parlament”, a mai spus ministrul Finanţelor, citat de Agerpres.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE