Home Economic Legea dării în plată merge la votul final. Senatorii au adus mai...

Proiectul pentru legea dării în plată a trecut de Senat, unde au fost votate mai multe amendamente. Senatorii au votat cu 119 voturi “pentru” noua formă a controversatului proiect.

Plafonul maxim cerur de BNR, de 150.000 de euro, a fost admis, deşi mulţi senatori au cosiderat că acest amendament este discriminatoriu şi poate fi atacat la Curtea Constituţională, ceea ce va duce la posibilitatea ca legea să nu fie curând aplicată, dacă va trece în această formă şi de Camera Deputaţilor.

O altă modificare adusă de parlamentari prevede ca locuinţele cumpărate prin programul Prima Casă să fie incluse în lege. Astfel, datoria la bancă să fie stinsă prin predarea imobilului folosit drept garanţie la acordarea împrumutului.

Proiectul legislativ a fost intens criticat chiar de Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care a susţinut că nici forumurile economice internaţionale nu susţin această lege, pe motiv că ar intra în conflict chiar cu legislaţia în vigoare.

Proiectul legii dării în plată a fost numit de către Mugur Isărescu, pe rând,  o lege a dreptății, o lege a haiduciei, o lege economică şi chiar “o gogomănie promovată de un tânăr doctor”.

“Cum să spui că nu este confuzie în societatea românească, dacă o lege care a fost prezentată ca fiind socială, după ce s-a văzut că nu sunt 800.000 de persoane care intră sub incidența ei (…) devine pe rând o lege a dreptății (ceea ce înseamnă că sunt și legi strâmbe), devine apoi o lege a haiduciei, ceea ce este și mai interesant, având în vedere că “haiduc” în engleză înseamnă “în afara legii”, deci legea în afara legii, iar cel mai tare mi se pare că această lege a devenit Lege economică! Păi, înainte de ’89 sau în ’91 nu intrai la ASE dacă nu știai că legile economice sunt legi obiective, care acționează în afara voinței oamenilor, sunt precum legea gravitației, și nu făceai deosebirea clară între o lege juridică, emisă în Parlament, și o lege economică. Ba mai mult, gogomănia asta cu legea economică o promovează chiar un tânăr doctor. Categoric a ajuns doctor printr-o eroare și sper că se va corecta această eroare. (…) Ultima chestie extrem de nărăvașă! Am citit că este o lege a eliberării din sclavie!”, spunea pe 25 februarie 2016 guvernatorul BNR, în cadrul unei conferințe.

Parlamentarii care au susţinut legea dării în plată, întoarsă în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis pentru reexaminare, susţin că are un caracter social. Mulţi români au cerut în stradă ca acest proiect să devină literă de lege, pentru a nu fi urmăriţi toată viaţa pentru rate a căror valoare a explodat, după ce au contractat creditele. Printre cei mai mari susţinători ai acestei legi este deputatul liberal Daniel Zamfir, care a explicat de mai multe ori că riscul trebuie împărţit între clienţi şi bancă.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE