Home Social Legea educaţiei propune revoluţie în sistem! Toate examenele s-ar putea schimba

Una dintre schimbările propuse de noul proiect al legii educației este un altfel de bacalaureat. Potrivit documentului va exista un examen diferențiat astfel încât cei care vor să își aleagă o meserie să dea un așa numit bacalaureat profesional.

“E un subiect foarte serios cel cu bacalaureatul diferențiat. Va trebui să identificăm căile prin care o noua lege ar putea susține dezvoltarea învățământului profesional. Consider că este extrem de important să găsim o motivație pentru abordarea așa cum se cuvine a învățământului profesional, ca să nu mai fie perceput ca o rută a eșecului. Dacă sunt oameni hotărâți să meargă către o meserie, sunt convins de necesitatea învățământului profesional.”, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În plus, mai spune ministrul este foarte posibilă introducerea unei evaluări naționale la sfârșitul clasei a X-a. Cât despre evaluarea de la finele clasei a VIII-a, se poate ca aceasta să fie înlocuită cu un examen de admitere.

“Cert este că sunt lucruri pe care actuala lege le conține și și-au dovedit viabilitatea: clasa pregătitoare să rămână la școală, examenul de admitere în liceu – pe care sub nicio formă nu o să-l suprapunem peste Evaluarea Națională. Dacă în sistem vor fi solicitări majore de schimbare a modului de acces în liceu, o să vedem, dar în niciun caz ambele variante, în niciun caz și Evaluare Națională și Admitere, pentru că Evaluarea Națională este o formă de admitere. Vom lua în considerare și posibilitatea unei evaluări la clasa a X-a.”, a declarat Cîmpeanu, citat de România TV.

Însă în cazul în care evaluarea națională nu va fi înlocuită cu un examen de admitere în liceu, legea educației arată că aceasta va avea cinci probe și nu trei ca acum. Potrivit proiectului, examenul va avea o probă scrisă la limba şi literatura română, o probă scrisă la limba maternă, o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe, o probă orală la o limbă străină susţinută în timpul anului, o probă practică de utilizare a calculatorului susţinută în timpul anului, o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale, susţinută în timpul anului.

Noul proiect al legii Educației a fost lansat în dezbatere publică luni, 1 iunie.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE