Home Politică Legea salarizării va fi gata până pe 15 februarie

legea salarizarii salariul minim
Sursa Foto: rfi.ro

Guvernul Cioloș va elabora un nou proiect al legii salarizării care va fi gata până pe 15 februarie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, legea salarizării unitare va elimina toate discrepanțele care există acum în sistemul bugetar.

În acest moment, avem 110 clase de salarizare și, din acestea, 24 sunt deja suprapuse, ca urmare a majorării salariului minim din 2010, într-un ritm accelerat. Avem nivel de salarizare care nu mai diferă pentru aceeași funcție în ministere sau instituții diferite, dar care sunt cel puțin la nivelul clasei de salarizare, în aceeași clasă. Lipsesc criteriile de performanță. De asemenea, avem situația în care salariile de bază ale persoanelor cu vechime în muncă au ajuns să fie mai mici decât ale debutanților. Tot ca urmare a modificărilor din ultima perioadă, și salariile cu studii superioare au ajuns să fie la nivelul salariaților cu studii medii, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Legea salarizării va fi emisă de un grup de lucru format din vicepremieri, ministrul Muncii, cei ai Finanțelor și Justiției, dar la discuții vor fi chemați și sindicaliștii.

Toate aceste chestiuni trebuie clarificate în acest grup de lucru constituit din doi vicepremieri, ministrul Muncii, care coordonează grupul, ministrul Finanțelor și Justiției, vor fi evident introduși și reprezentanți ai confederațiilor sindicale reprezentative, a explicat Suciu.

Legea salarizării schimbă modul de calcul pentru salariului minim

Pe de altă parte, legea salarizării va schimba și modul de stabilire a salariului minim. Astfel, salariul minim va fi stabilit pe baza unui mecanism de indexare pus la punct de același grup interministerial.

Suntem una dintre cele şapte ţări europene care nu au un sistem cuantificabil şi direct de stabilire a salariului minim. Acest mecanism automat de indexare trebuie constituit în cadrul grupului. Vom începe lucrul, aşadar, pentru constituirea acestui mecanism automat de indexare în perioada imediat următoare. Sperăm pentru anul viitor să avem un mecanism de indexare, avem decizia pe care o ştiţi pentru 1 mai şi sperăm ca următoarea decizie de indexare a salariului minim sau de creştere sau de modificare a legislaţiei privind salariul minim să se facă pe baza mecanismului de indexare, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Grupul de lucru își va începe activitatea joi, urmând să aibă o serie de întâlniri, până pe 4 februarie, cu autoritățile centrale, locale, sindicatele, patronatele și reprezentanți din ministere. În perioada 5-10 februarie, legea salarizării ar trebui să intre în ședința de guvern, în formă finală. 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE