Home Ştirile zilei Licitaţie trucată la metrou: trei urmăriţi penal

metrou Piaţa Victoriei
Sursa foto: Wikimedia

Trei membri ai Comisiei de licitaţie din Metrorex sunt urmăriţi penal de DNA pentru trucarea licitaţiei pentru cumpărarea unor trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon de către compania Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao, anunţă Agerpres.

Cele trei persoane vizate de ancheta DNA sunt Valeriu Picu, Gabriel-Constantin Sburlan şi Mihai-Marian Andronescu, membri ai Comisiei de licitaţie din cadrul Metrorex, acuzaţiile fiind de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

De asemenea, este urmărit penal Ovidiu Băncescu, în calitate de reprezentant al companiei spaniole, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Plimbări în Spania pe banii firmei care vinde trenuri

DNA susţine, în răspunsul trimis Agerpres, că în perioada 15 – 18.02.2015, Picu, Sburlan şi Andronescu au acceptat o călătorie în Spania, la sediul fabricii CAF din Beasain, plimbare plătită de firma din Bilbao. Excursia a fost intermediată de către Ovidiu Băncescu. Mai mult, ulterior, Valeriu Picu a încasat de la Băncescu contravaloarea unor servicii de traducere, la preţ supraevaluat

În schimbul serviciilor, cei trei membri ai comisiei de evaluare au au furnizat informaţii reprezentanţilor CAF Bilbao, ceea ce, afirmă procurorii, a viciat grav semnarea procesului-verbal de adjudecare a licitaţiei.

“În perioada octombrie 2014 – martie 2015, suspecţii Picu Valeriu, Sburlan Gabriel-Constantin şi Andronescu Mihai-Marian, în calitate de membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, privind procedura de achiziţie publică pentru atribuirea acordului-cadru “Achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon”, au contribuit la trucarea licitaţiei având ca rezultat adjudecarea acesteia de către Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao. Firma câştigătoare a subcontractat lucrările unei societăţi româneşti. La adjudecarea acestei licitaţii de către CAF SA Bilbao a contribuit şi suspectul Băncescu Ovidiu, în calitate de reprezentant al Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao, care l-a instigat pe suspectul Picu Valeriu să îi furnizeze informaţiile vizând ofertele şi condiţiile celorlalte firme participante la licitaţie”, se arată în răspunsul DNA

Licitaţia organizată de Metrorex pentru achiziţionarea a 51 de trenuri de metrou de la producătorul spaniol a fost blocată, după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis suspendarea soluţionării contestaţiilor depuse de societăţile Alstom şi Astra Vagoane cu privire la derularea acestei proceduri, până când autorităţile statului nu vor pronunţa o hotărâre definitivă în cercetarea în cauză derulată de DNA.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE