Home Politică Scandal uriaş în justiţie după o decizie în favoarea lui Ponta

Sursa Foto: gds.ro

Inspecția Judiciară a demarat verificări în dosarul în care premierul Victor Ponta a primit neînceperea urmăririi penale după ce a fost acuzat de abuz în serviciu de liberali pentru că nu a organizat alegeri parțiale în județul Cluj.

Ca urmare a informaţiilor lansate în spaţiul public de către reprezentanţi ai clasei politice referitoare la unele activităţi procedurale desfăşurate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi a sesizării transmise de ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări în legătură cu posibila atingere adusă independenţei procurorilor şi independenţei sistemului judiciar, arată CSM într-un comunicat.

Demersul vine după ce marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, i-a solicitat demisia procurorului general Tiberiu Niţu şi a acuzat faptul că deciziile instanţelor nu sunt respectate de procurori.

Motivul care stă la baza acuzațiilor lui Seplecan este faptul că procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale deși Curtea de Apel Cluj a confirmat faptul că guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat.

Într-un comunicat transmis presei, Seplecan acuză autorităţile nu doar că nu au organizat alegerile parţiale la termen, ci şi că le-au blocat “intenţionat”.

Iar miercuri, o declaraţie pe acelaşi subiect a făcut şi deputatul PNL Radu Zlati, acuzând că decizia procurorilor a venit pe fondul prieteniei dintre Victor Ponta și Tiberiu Nițu.

Este cunoscută opiniei publice relaţia între premierul Victor Viorel Ponta şi Procurorul General Tiberiu Niţu. Relaţia dintre protector şi protejat, de vreme ce domnul Niţu a fost impus la conducerea unei instituţii, esenţială pentru administrarea actului de justiţie, printr-o înţelegere dubioasă cu fostul preşedinte Băsescu. Presa, societatea civilă, oamenii politici au comentat destul pe marginea acestui subiect. – a susţinut Zlati într-un comunicat de presă

Iar ca răspuns la afirmațiile liberalilor, la rândul său, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc,a solicitat CSM să declanşeze verificări în privința acestui scandal, acuzându-i pe liberali că duc  o campanie de presiune la adresa magistraţilor.

Plângerea penală a celor de la PNL împotriva lui Victor Ponta a fost depusă pe 28 ianuarie 2015, după ce trecuse termenul legal pentru organizarea alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, post vacant din octombrie 2014. Termenul legal pentru organizarea alegerilor era de 90 de zile.

Iar în afară de decizia magistraților de la Cluj, și Curtea de Apel Bucureşti confirmă faptul că guvernul nu a respectat legea în cazul organizării alegrilor parțiale.

Judecătorii de la Bucureşti au decis că guvernul a încălcat legea atât în privinţa alegerilor parţiale pentru funcţiile de primar şi preşedinte de Consiliu Judeţean, dar şi la alegerile pentru posturile vacante de parlamentar.

Guvernul era obligat potrivit legii să organizeze alegeri parţiale pentru funcţiile vacante de primar, preşedinte de Consiliu Judeţean şi parlamentar. Deşi instituţiile statului au informat în timp util guvernul că trebuie să organizeze aceste alegeri, datele propuse de Autoritatea Electorală Permanentă au fost ignorate de guvernul Ponta.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE