Home Politică UPDATE Liviu Dragnea află pe 21 martie dacă poate fi premier. Curtea...

dragnea govor, dragnea
Sursa Foto: PSD

Curtea Constituţională se va reuni din nou pe 21 martie pentru a decide dacă prevederile legii care interzice persoanelor condamnate penal să facă parte din Guvern este constituţională.

Judecătorii CCR nu au reuşit să ia o decizie în acest sens la şedinţa care a avut loc marţi şi în care a fost analizat articolul 2 din Legea nr. 90/2001, ca urmare a sesizării făcute pe 5 ianuarie de Avocatul Poporului.

Potrivit acestor prevederi “pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale“.

Avocatul Poporului susţine că aceste prevederi încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat.

Decizia Avocatului Poporului de a contesta legea la CCR a stârnit nemulţumirea preşedintelui Klaus Iohannis, care s-a declarat “indignat”.

Preşedintele României este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului vrea să fie util noii majorităţi. Prin demersul Avocatului Poporului, se poate deschide poarta condamnaţilor penali să conducă, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi, pe 5 ianuarie 2017.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE