Home Eveniment Lovitură devastatoare pentru DNA într-unul dintre cele mai grele dosare din ultimii...

DNA eliberarea condiţionată, bombonica, medici oncologi, dan straja
Sursa Foto: Digi 24

Curtea Supremă a decis restituirea la DNA a celebrului dosar ANRP 4, în care sunt acuzaţi, printre alţii, Ioan Oltean, Crinuţa Dumitrean, Remus Baciu sau Sergiu Diacomatu.

Decizia este una definitivă, drept urmare procurorii trebuie să refacă dosarul de urmărire penală, potrivit hotărârii instanţei.

În baza art. 346 alin. (3) lit. a) C.pr.pen. restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, cauza privind pe inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Alexandru Lăcrămioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan, Negurici Sergiu, Diacomatu Sergiu, Marko Attila Gabor şi Rotaru Mihai, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 660/P/2014 din 28.07.2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatorii – inculpaţi şi intimatul – inculpat Rotaru Mihai, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 40 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariul apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii – inculpaţi Marko Attila Gabor şi Diacomatu Sergiu Ionuţ, în sumă de câte 130 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, astăzi 07 martie 2017 – se arată în decizia Curţii Supreme.

Dosarul a fost trimis în judecată pe 29 iulie 2016, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii DNA susţineau că, la data de 27 noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumpărat contra sumei de 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoană le deținea asupra unui teren în suprafață de 61.857 mp, situat în municipiul Pitești, județul Argeș. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță.

După doar câteva luni, la data de 17 iunie 2010, inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionuț, Teodorescu Cătălin Florin, Marko Atilla Gabor, Baciu Remus Virgil, Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara, în calitățile menționate mai sus, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat în regim de urgență raportul de evaluare prin care un terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai. De precizat este faptul că, membrii comisiei cunoșteau în mod cert că inculpatul Rotaru Mihai nu îndeplinea cerințele de soluționare în regim de urgență a dosarului de despăgubire, acesta din urmă nefiind o persoană în vârstă și nu avea probleme de sănătate, arătau procurorii.

DNA afirmă că membrii comisiei au fost sprijiniți și fostul deputat Ioan Oltean, care le-ar fi indus membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor ideea că ar putea să își piardă această funcție, fiind de notorietate faptul că erau numiți politic.

Terenul în cauză a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 lei (de 10 ori față de prețul real), ceea ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat, concomitent cu obținerea unor avantaje patrimoniale în același cuantum pentru persoana beneficiară a drepturilor litigioase. În dosarul de despăgubire respectiv, inculpatul Negurici Sergiu, expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internaționale de Evaluare, prin folosirea unor comparabile neconforme (…) Raportul astfel întocmit a fost aprobat de membrii comisiei, deși rezulta supraevaluarea vădită efectuată de evaluatorul Negurici Sergiu, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare, mai susţineau procurorii.

Ministerul Finanțelor Publice a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 98.780.835 lei.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE