Home Eveniment Lovitură în dosarul Hexi Pharma. Ce au arătat analizele făcute în străinătate

Sursa Foto: europafm.ro

Parchetul General a trimis în judecată dosarul Hexi Pharma, după mai bine de nouă luni de la accidentul în care şi-a pierdut viaţa fostul administrator al firmei, Dan Condrea.

Astfel, în faţa judecătorilor trebuie să răspundă, ca persoană juridică, firma HEXI PHARMA CO S.R.L, acuzată de 340 de infracțiuni de înșelăciune, dintre care 7 având consecințe deosebit de grave, 61 de fapte de uz de fals, precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, administratorul Flori Dinu şi directorul de producţie Mihai Leva.

Procurorii spun că, în perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a indus în eroare reprezentanții a 340 de unități sanitare prin prezentarea ca adevărată a unor calități mincinoase ale produselor proprii, referitoare la concentrația substanțelor active și la eficiența biocidă, precum și prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete și alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziție de produse biocide și pricinuindu-le o pagubă.

Totodată, între 2012 şi 2016, S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a folosit la Comisia Națională pentru Produse Biocide 61 de înscrisuri – fișe de prezentare ale produselor proprii, fișe cu date de securitate și declarații de substanță activă – în vederea obținerii avizului de plasare pe piață a produselor, documente conținând mențiuni necorespunzătoare adevărului.

Timp de şase ani, din 2010, firma a plasat pe piața din România produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, mai arată Parchetul General.

În mod concret, din probele administrate a rezultat că, în perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a produs și comercializat către numeroase unități sanitare 41 de produse biocide din grupa principală 1, dintre care 39 de produse, comercializate către 340 de unități sanitare, au fost neconforme sub aspectul concentrației de substanțe active și al eficienței biocide.  Spre exemplu, în urma testării efectuate s-a dovedit faptul că produsul CLORHEXIN A conține substanțele active declarate la autorizare, însă concentrațiile acestora sunt inferioare celor declarate, respectiv clorhexidină, în loc de 0,5% era în proporție de 0,47%, etanol, în loc de 42% concentrația era de 31,60% și propan-2-ol, în loc de 28% este 16,10%. Din perspectiva eficienței biocide, CLORHEXIN A a fost eficient la testările bactericide și fungicide, însă produsul a fost ineficient pe partea de eficiență micobactericidă și tuberculocidă. Un alt exemplu îl constituie substanța HEXIO CID, produs promovat pentru utilizare la dezinfecția și curățarea suprafețelor și echipamentelor medicale și microaeroflorei, eficient și pe Rotavirus, H1N1, Clostridium difficile, care în realitate nu conține substanțele active declarate la autorizare, nefiind identificate la testarea efectuată (clorura de didecildimetilamoniu a fost identificată în concentrație de 7,95% față de 15%, valoare declarată). Sub aspectul eficienței bactericide și fungicide, produsul HEXIO-CID supus testărilor s-a dovedit a fi ineficient fungicid, arată procurorii.

Parchetul General susţine că menționarea în oferta comercială a S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L a unor concentrații ridicate de substanță activă, adeseori superioare produselor similare ale concurenței, a făcut posibilă preferarea de către factorii de decizie din spitale a achiziționării acestor produse în detrimentul altora.

În acest mod, utilizarea în spitale, pe o perioadă îndelungată, a unor produse cu acțiune bactericidă, fungicidă, micobactericidă, virucidă, sporicidă și tuberculocidă îndoielnică a creat premisa dezvoltării infecţiilor intraspitaliceşti.

Pe cale de consecință, au fost asigurate condițiile dezvoltării rezistenței antimicrobiene, în contextul consumului exagerat și eronat de antibiotice din România. (…) Prevenirea și combaterea infecțiilor nosocomiale presupune un concurs de măsuri, iar această analiză nu este menită a demonstra o eventuală legătură de cauzalitate între utilizarea produselor S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. și apariția unei anumite infecții într-un spital. În plus, microorganismele rezistente la antimicrobiene, inclusiv tipurile multirezistente, adesea responsabile de infecțiile asociate asistenței medicale, sunt responsabile și de infecții la pacienți din afara spitalelor și pot fi regăsite în flora bacteriană normală la indivizi sănătoși, la animale de companie și în mediul înconjurător, se mai arată în comunicat.

Flori Dinu este acuzată că a coordonat activitatea de vânzări desfășurată de către S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., asigurând plasarea pe piață la aproape toate unitățile sanitare de dimensiuni mari din România, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, înlesnind cu intenție nerespectarea de către membrii personalului medical de specialitate a măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase).

De asemenea, directorul de producţie Mihai Leva ar fi ajutat la plasarea pe piața din România, la unitățile sanitare de dimensiuni mari din țară, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, ajutând astfel înlesnirea cu intenție a nerespectării de către membrii personalului medical de specialitate, a măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase).

Totodată, în rechizitoriul întocmit, procurorii au dispus clasarea cauzei față de Dan Condrea, ca urmare a decesului acestuia.

S-a mai dispus de către procurori și menținerea măsurilor asigurătorii instituite asupra mai multor bunuri ale numitului Condrea Dan-Alexandru, respectiv bunuri imobile (terenuri și apartamente) și bunuri mobile (conturi bancare indisponibilizate). De asemenea, procurorii au propus menținerea măsurilor asiguratorii instituite și cu privire la bunurile mobile și imobile ale inculpaților SC HEXI PHARMA CO SRL, Dinu Flori și Leva Mihail, precum și menținerea măsurilor preventive dispuse față de aceștia, mai arată cei de la Parchet.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE