Home Eveniment Mafia despăgubirilor ANRP. Dorin Cocoș a făcut dezvăluiri complete

dorin cocoș
Sursa Foto: antena3.ro

Omul de afaceri Dorin Cocoș a recunoscut toate acuzațiile care i se aduc în dosarul retrocedărilor ANRP și a cerut magistraților Curții Supreme să fie judecat în procedură simplificată.

Solicit procedura simplificată. Recunosc toate acuzaţiile. Rog să se ţină cont de colaborarea mea cu DNA, a declarat Dorin Cocoş în sala de judecată, citat de AGERPRES

În declarația dată în fața magistraților, fostul soț al Elenei Udrea a descris cu acuratețe circuitul spăgii date pentru ca Gheorghe Stelian să primească  cele zeci de milioane de euro de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea proprietăţilor.

Pe Gheorghe Stelian îl ştiam din 2006. Ne-am împrietenit după mai multe afaceri imobiliare. În 2010, l-am întâlnit pe Sergiu Diacomatu, care mi-a zis că lucrează la ANRP. Ulterior, am aflat că e vicepreşedinte. Pentru că Gheorghe Stelian avea un dosar la ANRP, l-am rugat să ne ajute. I-am promis bani, 2,5 milioane de euro în mai multe tranşe. I-am promis sprijin politic ca să rămână în funcţie. Sergiu Diacomatu a zis că mă ajută, dar are nevoie de susţinere. Printr-o cunoştinţă, am intrat în legătură cu Crinuţa Dumitrean şi i-am promis 800.000 euro. – a declarat Dorin Cocoș

Iar aceasta a fost doar prima rundă. Pentru un alt dosar pe care Stelian îl avea înaintat la ANRP, a fost nevoie de alți bani, a povestit Cocoș în fața magistraților.

Sergiu Diacomatu avea deja sprijin politic, i-am dat şi 5 milioane de euro. Crinuţei Dumitrean i-am dat un milion de euro, iar lui Dragoş Bogdan 800.000 euro. Toţi banii îi dădeam în tranşe, ca să mă asigur că dosarul va fi rezolvat. Atât le-am zis: să rezolve dosarul, să bage despăgubiri. Eu am primit pentru al doilea dosar 8 milioane de euro, ca să rezolv problema, dar am rămas doar cu 1,2 milioane de euro. (…) Era de notorietate că la ANRP toţi membrii se înţelegeau înainte de şedinţă. Nu am avut emoţii că vor da vot pozitiv. Toate funcţiile se dădeau politic, a explicat omul de afaceri

Dorin Cocoș a recunoscut și faptul că a vândut un teren din Snagov consilierului Alinei Bica, Ionuț Mihăilescu, în condiții favorabile fostei șefe de la DIICOT.

Ştiam de la Mihăilescu că terenul va fi împărţit cu Alina Bica. I-am spus lui Alin să vândă terenul ieftin, în rate, fără avans, orice variantă doreşte Alina Bica pentru că nu se ştie niciodată, a mai dezvăluit Dorin Cocoş.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuţ Mihăilescu şi în cote părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi în Snagov, judeţul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a dosarului de despăgubire pentru un teren din Capitală în favoarea lui Gheorghe Stelian.

Dosarul ANRP, cunoscut inițial ca dosarul “Bica 2”, a fost trimis de DNA în instanță pe data de 26 februarie, Dorin Cocoș fiind acuzat de trafic de influență și dare de mită.

În dosar, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentantă a Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

În acelaşi dosar, mai sunt judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu.

De asemenea, au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, omul de afaceri Stelian Gheorghe, Alin Cocoş şi Ionuţ Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.

În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (…), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane, arată procurorii

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE