Home Extern Marea artistă Maia Plisețkaia a murit

Marea balerină Maia Plisețkaia a murit miercuri, la 89 de ani.Decesul a fost confirmat de directorul teatrului Bolșoi din Moscova, Vladimir Urin.

“Ea a murit după ce a suferit o criză cardiacă. Medicii au încercat totul, dar nu au mai putut face nimic”, a declarat Urin, citat de agenția de presă rusă TASS.

Kremlinul exprimat condoleanțe rudelor dansatoarei într-un comunicat publicat de biroul de presă al lui Vladimir Putin.

VIDEO: Maya Plisețkaia, într-o înregistrare din 1975 (sursa: Youtube)

Născută la 20 noiembrie 1925 la Moscova, Maia Plisețkaia a fost una din doar două balerine ale Uniunii Sovietice consacrată cu titlul de “Prima ballerina assoluta”, amintește AFP.

Tatăl ei, un inginer, a fost împușcat în 1938 sub Stalin, iar mama sa, actriță de cinema, a fost trimisă într-un lagăr din Kazahstan ca “membru de familie al unui trădător de patrie”.

Maia a rămas apoi în grija unchiului și mătușii sale. Ea a intrat în Bolșoi în 1943, unde s-a impus imediat ca una dintre cele mai bune dansatoare ale generației sale.

Ca una dintre cele mai strălucitoare stele în marile clasice ale repertoriului teatrului Bolșoi, Maia Plisețkaia s-a distins de asemenea prin sfidarea regimului sovietic, care a calificat drept scandalos modul cum ea interpreta unele balete.

Ea a dansat aproape 50 de ani la Bolșoi, depășind cu mult vârsta de pensionare la care ies de obicei balerinele ruse. În 2005, la 80 de ani, ea a interpretat la Kremlin “Ave Maia”, dedicată lui Maurice Bejart.

Sursa: AGERPRES

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE