Home Eveniment Marea campioană Iolanda Balaş a murit la 79 de ani

Sursa Foto: Curierul Naţional

O veste cutremurătoare a zguduit vineri lumea sportului românesc. Iolanda Balaș Soter a murit la vârsta de 79 de ani.

A fost preşedinte a Federaţiei Române de Atletism din 1988 până în 2005, dar şi multiplă campioană mondială.

Iolanda Balaş a fost de două ori campioană olimpică la săritura în înălţime, la Roma în 1960 şi în 1964 la Tokyo.

România s-a mândrit cu medaliile ei de aur la campionatele europene de atletism de la Stockholm, din 1958, la Belgrad în 1962, precum şi o medalie de argint la Berna, în 1954.

Marea sportivă a stabilit 14 recorduri mondiale și a avut o serie de 105 concursuri consecutive câștigate, performanță unică în lume.

Fosta şefă a Federaţiei de Atletism suferea de diabet şi era cunoscută cu probleme cardiace. Într-un interviu din 2015 a vorbit despre problemele sale de sănătate.

“Dacă mă uit în buletin, nu-mi prea vine să cred. Totul a curs atât de repede. Acum mă cam chinuieşte un diabet, ca să nu vă mai zic despre tendonul meu parţial rupt de la piciorul de bătaie, dar de vreo două luni m-am ales şi cu o răceală zdravănă în sala de atletism şi am făcut o pneumonie dublă! Şi două luni n-am putut ieşi din casă, am stat numai cu antibiotice lângă mine. Asta-i vârsta, nu avem ce face. Încerc în schimb să nu stau acasă degeaba, să am o preocupare cât de cât. Mă concentrez pe revista noastră de atletism şi sunt foarte mândră că ea există, fiindcă în general se vorbeşte prea puţin despre atletism. Şi nu numai despre atletism, de fapt. Presa sportivă, iertaţi-mă dacă critic, în afară de fotbal, nu mai are nicio altă temă”, spunea Iolanda într-un interviu acordat în vara anului trecut Revistei Sport în România.

Personalităţi din România îi sunt recunoscătoare pentru munca depusă în lumea sportului. Iolanda Balaş Soter s-a luptat pentru sportivi, să aibă stadioane şi locuri bune pentru antrenament.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE