Home Economic În sfârşit! Marii comercianți, obligați să vândă produse românești

Sursa Foto: agrostandard.ro

Produsele românești vor apărea obligatoriu în rafturile marilor comercianți după ce senatorii au adoptat o propunere legislativă prin care supermarketurile și hipermarketurile sunt obligate să vândă carne, fructe şi legume în proporţie de minimum 51% din producţia românească.

Persoanele juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca pentru carne, legume şi fructe să achiziţioneze aceste produse, în proporţie de cel puţin 51%, corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanţul alimentar scurt aşa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene, arată proiectul adoptat de Senat

În lege se mai arată că, în lunile de iarnă, procentul nu va mai fi respectat, deoarece în această perioadă producția agricolă românească este mai mică. În plus, cei ce nu se aliniază la aceste cerințe vor primi amenzi de până la 50.000 de lei.

În lunile de iarnă (decembrie-februarie), în magazinele menţionate, legumele şi fructele din import să reprezinte maxim 70% din ofertă, pe fiecare categorie. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenţei, arată actul normativ.

Proiectul de lege încearcă să aducă în prim-plan producătorii români care să își poată vinde mai ușor produsele și își propune în același timp, eliminarea intermediarilor dintre producător și marii retaileri.

Am votat acest proiect pentru beneficiile evidente pe care le are: prin susținerea producției autohtone de carne și legume se vor crea locuri de muncă și vor crește veniturile la bugetul de stat. În același timp, vom avea acces, în tot timpul anului, la produse românești, naturale, proaspete, a declarat senatorul PSD Gabriela Firea

Actul normativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz, iar dacă va fi adoptat măsurile propuse vor intra în vigoare la șase luni după ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE