Home Social Mărturia cutremurătoare a ambasadorului care a scăpat din accidentul de elicopter

Sursa Foto: 3alyoum.com

Ambasadorul României la Islamabad a făcut primele declarații publice după ce elicopterul în care se afla s-a prăbușit vineri, în nordul Pakistanului. Emilian Ion spune că se simte bine atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic şi crede că accidentul aviatic s-a produs din cauza unei defecţiuni tehnice.

Diplomatul a povestit că în ziua accidentului, grupul de 30 de ambasadori se deplasa cu trei elicoptere de la Islamabad la o întâlnire cu premierul pakistanez.

“Eu eram în elicopterul cu numărul trei şi după ceva timp a început să se învârtă în mod circular în jurului axului după care, la o distanţă destul de joasă, ne-am prăbuşit pe un spaţiu verde, lângă o clădire – după aceea am aflat că este o şcoală. (…) Eu am fost al doilea care a ieşit pe uşa deschisă cu eforturi de un militar din cei cinci care erau în elicopter. Am ieşit afară. M-am bucurat că merg (…) M-am întâlnit cu ambasadorul sud-african am văzut că merge şi vorbeşte, apoi m-am întâlnit cu ambasadorul olandez care avea nişte arsuri pe faţă şi la ambele picioare avea răni. Am stat de vorbă cu el. Au apărut localnicii care au venit cu un pat mobil. L-am aşezat pe patul mobil şi apoi am vrut să mă duc spre elicopter. Între timp au venit medicii, echipele speciale, care au preluat operaţiunile de salvare. Am văzut flăcări mari. Am văzut cum operaţiunile de salvare continuă, pe măsură ce erau salvaţi erau transportaţi cu elicopterul militar la spitalul militar din Gilgit. Ulterior, eu cu ambasadorul sud-african şi libanez am fost transportaţi cu un elicopter mai mic la spital pentru investigaţiile medicale de rigoare. Acolo am început să discut cu colegii”, a povestit ambasadorul.

Emilian Ion povestește că a aflat despre decesul celor care se aflau în elicopterul său abia după câteva ore, când a auns la hotel după ce a primit îngrijiri la spital. El spune că reprezentanţii statelor care au fost implicaţi în accident au beneficiat de asistenţă din partea Pakistanului.

“Eu nu aş vrea să fac speculaţii. Eu pot să vă spun care este convingerea personală, fiind în elicopter. Eu am convingerea că a fost o defecţiune tehnică, în rotire nu a mai putut controla elicopterul respectiv. Dacă ar fi fost ceea ce se vehiculează, adică o operaţiune teroristă, vă închipuiţi că elicopterul ar fi fost zdrobit în aer, n-ar mai fi fost niciun supravieţuitor. (…) Am înţeles că au fost dispuse forţe pe trei inele circulare pe anumite distanţe, iar zona respectivă nu este o zonă în care să se fi manifestat o prezenţă talibană. Astea sunt argumentele şi convingerea mea. Eu sunt convins că autorităţile pakistaneze pentru seriozitatea şi profesionalismul lor vor comunica rezultatele, dar 100% personal vă zic că a fost o defecţiune tehnică”, a mai spus ambasadorul României la Islamabad, citat de AGERPRES.

Ambasadorul Norvegiei şi Filipinelor la Islamabad, soţiile ambasadorilor din Malaezia şi Indonezia, precum şi militari aflaţi în elicopterului MI-17 au murit în accident. O grupare talibană a revendicat la scurt timp un atac asupra elicopterului, însă autoritățile spun că ipoteza nu este plauzibilă și cel mai probabil cauza prăbușirii este o defecțiune tehnică.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE