Home Extern Mărturii emoționante despre cei doi români uciși în atentatele din Paris

Povestea celor doi români care au venit în Franța pentru a își construi un viitor și au sfârșit sub ploaia de gloanțe a teroriștilor din Paris este relatată pe larg de presa franceză.

Lăcrămioara Pop, sau «Lacri», așa cum era cunoscută, lucra ca barman la Café des Anges, la câteva străzi distanță de terasa pe care și-a trăit ultimele clipe.

«Era sufletul bistro-ului», spune Gigi Frățilă, care își amintește că tânăra de 29 de ani din Baia Mare era, în fiecare zi, cea care însuflețea pe toată lumea și însuflețea pe oricine cu energia ei.

Iar seara, în jurul ei se strângea grupul de amici români pe care îi întâlnise la Paris. Printre ei, și logodnicul său, Ciprian Calciu, ucis și el în atentatele din 13 noiembrie.

Lăcrămioara venise din România în capitala Franței în urmă cu un deceniu. Nu îi plăcea să vorbească despre viața ei de dinainte, de care o lega fiica sa, Tania, în vârstă de 11 ani.

În Franța, s-a îndrăgostit de Ciprian, dar în același timp de viața pariziană. Acum doi ani, cei doi tineri au vrut să se reîntoarcă în România, dar până la urmă au renunțat, pe motiv că România nu e locul cel mai potrivit să își clădești viitorul, spune Gigi pentru Le Monde.

Lăcrămioara era cea mai vorbăreață dintre cei doi, dar și cea mai directă, își amintește Marius, unul dintre prietenii cuplului.

Nu era genul de fată care să tacă. Dacă avea o părere, o spunea răspicat. Îmi amintesc o discuție pe care am avut-o acum câteva săptămâni despre situația imigranților. Iar Lăcrămioara spunea: Lăsați-i să vină, e loc pentru toată lumea aici, spune Marius

Logodnicul Lăcrămioarei, Ciprian Calciu nu a fost vreodată mai fericit decât vara aceasta. Reușise să reunească familia, în așa fel încât fiecare să aibă locul său: Kevin, fiul lor în vârstă de un an și jumătate, Tania, fiica Lăcrămioarei, și Tatiana, mama fetei. Ultimele două ajunseseră în Paris în luna august.

Erau printre puținii oameni pe care îi mai aveau pe lume. Tatăl lui Cipri și cel al Lăcrămioarei muriseră anul acesta. Sora tinerei se stabilise în Italia, iar frații lui Ciprian, Alexandru și Mircea, plecaseră și ei din Mahmudia, orașul natal, scriu jurnaliștii francezi.

Pe Ciprian, Franța l-a primit în 2005, pe când el avea 22 de ani, și l-a învățat repede stilul ei de viață.

Îi plăcea atmosfera, cafenelele, braseriile, schimbarea. Se adapta foarte repede, dar era în același timp calm și stăpân pe situație.  M-a învățat foarte multe lucruri, deoarece se pricepea foarte bine la electrică și electronică. Avea mâinile de aur, povestește Yann Sennegon, un fost coleg al lui Ciprian de la firma de ascensoare la care acesta lucra.

Ambiția lui Ciprian era să reușească în viață prin muncă. Lucra zece ore pe zi, oferind mentenanță și intervenții la ascensoare, scrie Le Monde.

Citește mai multe despre ce s-a întâmplat cu cei doi tineri români în seara blestemată: Cum au murit Lăcrămioara şi Ciprian. Mărturii ÎNFIORĂTOARE din barul ciuruit de terorişti în Paris

Peste 2.000 de oameni au făcut donații, până joi seară, în sprijinul familiei românilor uciși în atentatele de vinerea trecută din Paris. Patronul cafenelei la care lucra Luminița și foștii colegi ai fetei au lansat o campanie de strângere de fonduri pe internet, atragând atenția asupra situației în care au rămas copiii și familia celor doi.

În opt zile, donațiile au însumat peste 100.000 de euro. Dacă doriți să contribuiți, o puteți face accesând acest LINK.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE